Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας συνεχίζει να βρίσκεται η Βενεζουέλα με την τιμή του πετρελαίου να πέφτει κατακόρυφα. Οι πολίτες της ασφυκτιούν οικονομικά, μην έχοντας χρήματα να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες τους, όπως την τροφή και τη στέγαση.

Εν μέσω στενότητας και οικονομικής δυσχέρειας, οι πολίτες βρήκαν νέους τρόπους προκειμένου να βγάλουν τα προς το ζην. Πολλοί έχουν στραφεί πλέον σε ένα νέο επάγγελμα που έκανε την εμφάνισή του. Λέγεται "αναμονή στην ουρά", είναι αρκετά κουραστικό, δεν αμείβεται καλά αλλά καλύπτει τα βασικά έξοδά τους. Περί τίνος ακριβώς πρόκειται;

Φτωχοί πολίτες περιμένουν στην ουρά φθηνών ως επί των πλείστον εμπορικών μαγαζιών προκειμένου να βρουν σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές διάφορα αγαθά. Από γάλα μέχρι είδη ρουχισμού και διακόσμησης. Φυσικά για τις υπηρεσίες τους αυτές πληρώνονται από το "αφεντικό" που τους έχει τοποθετήσει σε αυτή τη θέση, προκειμένου να προμηθευθεί τα απαταίτητα με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Η κυβέρνηση με τη σειρά της, αποφάσισε να περιφρουρήσει τους λεγόμενους "επαγγελματίες της ουράς", βάζοντας αυξημένες δυνάμεις ασφαλείας να ελέγχει εκείνους αλλά και τα καταστήματα. 

Το... νέο επάγγελμα των πολιτών της Βενεζουέλας κρίνεται ιδιαιτέρως επικίνδυνο, αφού η αναμονή στην ουρά κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι μία αρκετά ριψοκίνδυνη υπόθεση. Ο λόγος; Τα αυξημένα ποσοστά εγκληματικότητας σε μία χώρα με τη δεύτερη υψηλότερη εγκληματικότητα στον κόσμο (58 φόνοι ανά 100.000 κατοίκους)

Η Κρισμπέλ Βιγιαροέλ, μόλις 22 χρονών και μητέρα δύο παιδιών, περιγράφει το περίεργο αυτό επάγγελμα με το οποίο έχει καταπιαστεί. Εκείνη και εκατοντάδες άλλοι συμπολίτες της. «Κάθε μέρα πρέπει να ξυπνήσω στις 2 τα ξημερώματα και να μάθω από φίλους που πωλούνται πράγματα ή τι πράγματα πωλούνται» περιγράφει στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Έτσι περνάω τη μέρα μου. Από την πρώτη ουρά συνήθως ξεμπλέκω κατά τις 10 το πρωί και στη συνέχεια μπορεί να πάω και σε μια δεύτερη για να δω τι πουλάνε. Στο ένα μαγαζί μπορεί να αγοράσω γάλα, ζάχαρη ή καφέ και σε ένα άλλο αλεύρι, ρύζι, πάνες ή σαμπουάν», συνεχίζει.

Τις κατά παραγγελίαν ουρές συνήθως τις προκαλούν διάφοροι επιχειρηματίες εστιατορίων οι οποίοι δίνουν σαφείς εντολές στους υπαλλήλους τους για τα προϊόντα που θα προμηθευθούν αλλά και το πού θα κυμαίνονται οι τιμές στις οποίες θα τα αγοράσουν. 

Ιδέες έξυπνες, πρωτοπόρες ή ιδέες που έχουν ως μοναδικό τους σκόπο να εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη ανάγκη; Όπως και να ΄χει αυτή τη στιγμή λαμβάνουν πρόσφορο έδαφος στη δοκιμαζόμενη από την κρίση Βενεζουέλα του Μαδούρο...

Φ.Π.