Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα στην Ντζαμένα σε μια πορεία «υποστήριξης του πληθυσμού προς τον στρατό του Τσαντ», ο οποίος ετοιμάζεται να επέμβει στο Καμερούν και στη Νιγηρία εναντίον της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο πρωθυπουργός Καλζεμπέ Παϊμί Ντεμπέ, διένυσαν περίπου 5 χλμ. ανάμεσα στο δημαρχείο της Ντζαμένα και την πλατεία του Έθνους, στο κέντρο της πρωτεύουσας, κρατώντας σημαίες του Τσαντ και φωνάζοντας στα γαλλικά και τα αραβικά συνθήματα όπως: «Να διώξουμε από το έδαφός μας τις δυνάμεις του κακού».

«Εκφράζουμε την υποστήριξή μας προς τον στρατό. Ο λαός του Τσαντ υποστηρίζει τους καμερουνέζους και νιγηριανούς αδελφούς στη μάχη τους εναντίον της τρομοκρατίας. Όλοι πίσω από τον πρόεδρο Ντεμπί και τις δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας για να αναλάβουμε τις προκλήσεις της ειρήνης και της ασφάλειας στην Αφρική», διάβαζε κανείς σ' ένα μεγάλο πανό.

Ο πρωθυπουργός «κάλεσε τους πολίτες του Τσαντ να είναι ενωμένοι πίσω από τον στρατό τους για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Αφρική».

«Η σημερινή πορεία είναι ένα ισχυρό σημάδι, μια προειδοποίηση προς την Μπόκο Χαράμ και κυρίως μια πορεία ειρήνης για να προστατεύσουμε τα ζωτικά συμφέροντά μας, για να προστατεύσουμε την οικονομία μας, για να προστατεύσουμε την ασφάλεια του Τσαντ», δήλωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως παρόμοιες πορείες οργανώνονται και σε άλλες περιοχές της χώρας.

«Η χώρα απειλείται επίσης πολύ από την Μπόκο Χαράμ, η υποστήριξή μας μέσω αυτής της κινητοποίησης είναι σημαντική για τη χαλύβδωση του ηθικού των στρατευμάτων μας που πηγαίνουν στο μέτωπο», δήλωσε ο βουλευτής Ουσάρ Τουργκίντι, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

«Κάνουμε πορεία υπέρ της ειρήνης και της ασφάλειας των γειτόνων μας, αλλά και για να πούμε όχι στην αίρεση Μπόκο Χαράμ που εμποδίζει τις οικονομικές δραστηριότητες ανάμεσα στη Νιγηρία, το Καμερούν και το Τσαντ», δήλωσε ο δήμαρχος της Ντζαμένα Άλι Χαρούν.