Έκκληση να προστατευθούν τα παιδιά του δρόμου απηύθυνε ο  πάπας Φραγκίσκος.

Αφορμή για στάθηκε το δράμα των ανήλικων που του το αφηγήθηκε  κλαίγοντας ένα νεαρό κορίτσι.  Ο ποντίφικας συναντήθηκε σήμερα στη Μανίλα, πρωτεύουσα των Φιλιππίνων με 30.000 νέους, πριν από τη λειτουργία που θα τελέσει το απόγευμα και η συζήτηση που είχε μαζί τους ξύπνησε σε πολλούς οδυνηρές μνήμες.

Ο Τζουν Τσούρα, 14 ετών, έχει τεθεί υπό την προστασία του Ιδρύματος ANAK-Tnk, μιας οργάνωσης που βοηθά τα παιδιά του δρόμου, επικεφαλής της οποίας είναι ο Γάλλος ιερέας Ματιέ Ντοσέ. Στη συγκινητική μαρτυρία του ο Τζουν μίλησε για τη μοίρα αυτών των παιδιών που έχουν εγκαταλειφθεί από τους γονείς τους και προσπαθούν να επιβιώσουν με κάθε τρόπο: κλέβουν, κάποιες φορές σκοτώνουν ή πέφτουν θύματα παιδεραστών.

Μια 12χρονη, η Γκλιζέλε Αρίες Παλομάρ, που φιλοξενείται επίσης από το ANAK-Tnk, ξέσπασε σε λυγμούς όταν ρώτησε τον πάπα γιατί «τόσο λίγοι άνθρωποι βοηθούν τα παιδιά που ζουν φριχτά πράγματα, όπως τα ναρκωτικά και την πορνεία». 

«Γιατί ο Θεός επιτρέπει αυτά τα πράγματα αφού τα παιδιά δεν έχουν κάνει κάτι κακό;», συνέχισε η Γκλιζέλε, αγκαλιάζοντας αυθόρμητα τον πάπα ο οποίος χάιδεψε και τα δύο παιδιά στο κεφάλι για να τα παρηγορήσει.

«Γιατί υποφέρουν τόσο τα παιδιά! Δεν υπάρχει μια άμεση απάντηση. Μόνο όταν μπορούμε να κλάψουμε βρισκόμαστε κοντά στην απάντηση. Να μην φοβάστε τα δάκρυα. Ο Τζουν μίλησε με λέξεις που γεννήθηκαν από τους λυγμούς μας», είπε στα ισπανικά.

«Το θέμα δεν είναι να βάλουμε το χέρι στην τσέπη, όχι. Σήμερα ο κόσμος έχει χάσει την ικανότητα να κλαίει. Έχουμε μάθει να κλαίμε για τα παιδιά που παίρνουν ναρκωτικά, που πέφτουν θύματα πορνείας; Αν δεν μάθουμε να κλαίμε, δεν μπορούμε να είμαστε καλοί χριστιανοί», συνέχισε ο πάπας Φραγκίσκος.