Μια φορολογική μεταρρύθμιση η οποία θα καταργήσει τα φορολογικά "παραθυράκια" που εκμεταλλεύονται οι πιο πλούσιοι και θα μειώσει τους φόρους για τα περισσότερα νοικοκυριά αναμένεται να παρουσιάσει την Τρίτη ο αμερικανός πρόεδρος, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ως έχουν, οι φορολογικές προτάσεις του αμερικανού προέδρου, οι οποίες παρουσιάσθηκαν από την κυβέρνηση σ' ένα έγγραφο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, δεν φαίνεται να έχουν μεγάλο μέλλον στο Κογκρέσο, στο οποίο κυριαρχούν πλέον οι Ρεπουμπλικάνοι. Ωστόσο συγκεκριμενοποιούν τη βούληση του Δημοκρατικού Κόμματος να αυξήσει τη φορολογική πίεση στο 1% των πιο πλούσιων νοικοκυριών ώστε να χρηματοδοτηθούν νέες αρωγές για τη μεσαία τάξη.

Ο Μπαράκ Ομπάμα προτείνει να καταργηθεί "το μεγαλύτερο, ίσως, φορολογικό παραθυράκι όλου του φορολογικού κώδικα για τους ιδιώτες", το οποίο αφορά τη φορολόγηση των εισοδημάτων από κεφάλαια. Το εν λόγω "παραθυράκι" επιτρέπει αυτή τη στιγμή να καταβάλλεται καθόλου ή ελάχιστος φόρος για τις υπεραξίες που πραγματοποιούνται από κληρονομημένα ενεργητικά.

"Οι 400 πιο πλούσιοι φορολογούμενοι πλήρωσαν κατά μέσο όρο 17% φόρο το 2012, λιγότερο απ' ό,τι οι οικογένειες της μεσαίας τάξης", εξηγεί ο Λευκός Οίκος, ο οποίος καταγγέλλει έναν "άδικο" φορολογικό κώδικα.

Η μεταρρύθμιση θα αυξήσει επίσης στο 28% το μέγιστο ποσοστό φορολόγησης των εισοδημάτων από κεφάλαιο και των μερισμάτων, ποσοστό που ίσχυε την εποχή της προεδρίας του Ρόναλντ Ρίγκαν.