Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η συντριβή του αεροπλάνου της AirASia, που στοίχισε τη ζωή στους 162 επιβαίνοντες, μπορεί να έχει σχέση με τρομοκρατία, σύμφωνα με ινδονήσιους ερευνητές.

Ο Αντρέας Χανάντο δήλωσε στο Reuters ότι η ομάδα του από 10 ερευνητές στης Εθνικής Επιτροπής Ασφάλειας των Μεταφορών δεν εντόπισε "απειλές" στις καταγραφές των συνομιλιών στο κόκπιτ που να μαρτυρούν οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια στη διάρκεια της πτήσης QZ8501 της AirAsia.

Όταν ερωτήθηκε αν υπάρχουν στοιχεία για τρομοκρατική ενέργεια από τις ηχητικές καταγραφές, ο Χανάντο δήλωσε: "Όχι. Διότι, αν επρόκειτο για τρομοκρατία, θα είχε υπάρξει κάποιου είδους απειλή".

"Σ' εκείνη την κρίσιμη κατάσταση, η ηχογράφηση δείχνει ότι ο πιλότος ασχολούνταν με το χειρισμό του αεροπλάνου".

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι άκουσαν ολόκληρη την ηχογράφηση.

"Δεν ακούσαμε καμιά φωνή προσώπου άλλου από τους πιλότους", δήλωσε ένας ερευνητής.

"Δεν ακούσαμε ήχους από πυροβολισμούς ή εκρήξεις. Προς το παρόν, με βάση αυτό, μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο της τρομοκρατίας".

Το Airbus Α320-200 εξαφανίσθηκε στις 28 Δεκεμβρίου από τις οθόνες των ραντάρ ενώ εκτελούσε μια δίωρη πτήση προς τη Σιγκαπούρη από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ινδονησίας Σουραμπάγια. Δεν υπήρξαν επιζήσαντες.