Δεν επιτεύχθηκε η συμφωνία ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Ινδία, σύμφωνα με τον εξαγωγέας οπλικών συστημάτων της Ρωσίας Rosoboronexport, για την προμήθεια 126 μαχητικών αεροσκαφών. Η Ινδία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων της Ρωσίας και οι δύο χώρες έχουν ισχυρούς δεσμούς που χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή.

Ο Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε "προωθήσει" για την προμήθεια αυτή τα ρωσικά αεριωθούμενα MiG-35 κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Ινδία στα τέλη του περασμένου έτους.

Η Ινδία φαίνεται πως τελικά θα προεπιλέξει την ευρωπαϊκή κοινοπραξία Eurofighter και τη γαλλική Dassault Aviation SA για τη συμφωνία της προμήθειας των πολεμικών αεροσκαφών, δήλωσαν σήμερα πηγές του Υπουργείου Άμυνας.

Οι αμερικανικές Boeing Co και Lockheed Martin Corp, η ρωσική United Aircraft Corp και η σουηδική Saab AB, που ήταν οι άλλοι υποψήφιοι για την σύμβαση για τα 126 αεροσκάφη δεν έχουν προεπιλεγεί.

Οι εμπορικές προσφορές που υποβλήθηκαν από όλες τις εταιρείες πρόκειται να λήξουν το Σάββατο. Μόνο η Eurofighter και η Dassault κλήθηκαν να παρατείνουν τις προσφορές τους μέχρι το Δεκέμβριο, ανέφεραν ακόμη οι πηγές.

Η προεπιλογή των αεροσκαφών Typhoon της Eurofighter και Rafale της Dassault βασίστηκε σε τεχνικές αξιολογήσεις, γράφει η ινδική εφημερίδα Express επικαλούμενη πηγές του Υπουργείου Άμυνας.

TAGS