Τα ορυχεία της Trepca, στο βόρειο Κόσοβο, αποτελούν αφορμή για νέα όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας.

Η πρόθεση της κυβέρνησης του Κοσόβου να προχωρήσει, με νομοθετικό διάταγμα, στη δήμευση των ορυχείων προκάλεσε την αντίδραση της σερβικής κυβέρνησης και της σερβικής κοινότητας στο βόρειο Κόσοβο.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου κατέθεσε στη Bουλή σχέδιο νόμου που θα της επιτρέπει να αποφασίζει με συνοπτικές διαδικασίες, αυτόνομα, την δήμευση εταιρειών που ανήκουν ιδιοκτησιακά στο σερβικό κράτος.

Η συζήτηση στην Bουλή είχε προγραμματιστεί να αρχίσει σήμερα, ωστόσο ύστερα από διεθνείς παρεμβάσεις αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, 3.000 εργαζόμενοι στα ορυχεία Trepca κήρυξαν, σήμερα το πρωί, απεργία και πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο βόρειο Κόσοβο.

Το 56% των μετοχών των ορυχείων Trepca κατέχει το Ταμείο Ανάπτυξης της σερβικής κυβέρνησης, ενώ το 22% των μετοχών ανήκουν σε σερβικές τράπεζες και ιδιωτικές εταιρείες από τη Σερβία.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποτραπούν μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης του Κοσόβου.

«Η λύση για τα περιουσιακά στοιχεία του σερβικού κράτους στο Κόσοβο και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δημόσιων επιχειρήσεων θα αποτελέσει μέρος του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο κ. Βούτσιτς, σχολιάζοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης του Κοσόβου για τα ορυχεία Trepca.

Ο υπουργός οικονομίας της Σερβίας Ζέλικο Σέρτιτς καταδίκασε τις προθέσεις της κυβέρνησης του Κοσόβου, τονίζοντας ότι η Πρίστινα παραβιάζει τη συμφωνία που υπήρξε και η οποία προέβλεπε να αποτελέσουν τέτοιου είδους θέματα μέρος του διαλόγου που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

«Εάν συνεχιστεί η πρακτική αυτή από την πλευρά της κυβέρνησης του Κοσόβου, τότε η σερβική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των ορυχείων Trepca» δήλωσε ο κ. Σέρτιτς.

Τα ορυχεία Trepca είναι τα αρχαιότερα στη Σερβία και η εκμετάλλευσή τους ξεκίνησε στα μέσα του 13ου αιώνα. Διαθέτουν πλούσια κοιτάσματα μολύβδου και ψευδαργύρου και την εποχή της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας απασχολούσαν 23000 εργαζόμενους.

Τις δεκαετίες του '80 και '90 η παραγωγή μειώθηκε κατακόρυφα και, σήμερα, στα ορυχεία απασχολούνται περίπου 3000 εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις (2001), τα αποθέματα σε μετάλλευμα των ορυχείων Trepca ανέρχονται σε 22 εκατομμύρια τόνους, εκ των οποίων, 999.000 τόνοι μόλυβδος, 670.000 τόνοι ψευδάργυρος και 2200 τόνοι ασήμι.