Επίθεση δέχτηκε σήμερα το προεδρικό μέγαρο στη Σαναά της Υεμένης, στη διάρκεια μαχών ανάμεσα στο στρατό και σιίτες μαχητές Χούτι, με την υπουργό Ενημέρωσης να κάνει λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος.

Η υπουργός Νάντια αλ-Σάκαφ δεν κατονόμασε την παράταξη που, σύμφωνα με την ίδια, αποπειράθηκε να καταλάβει την εξουσία. Το προεδρικό μέγαρο υπερασπίζεται η στρατιωτική μονάδα προεδρικής προστασίας. Η υπουργός πρόσθεσε πως ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίσθηκαν κατά τις μάχες στη Σαναά.

Ωστόσο σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό από ιατρική πηγή, οι νεκροί από τις σημερινές συγκρούσεις είναι τουλάχιστον 2 και οι τραυματίες 14.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν κοντά στο προεδρικό μέγαρο όπου η ισχυρή σιιτική πολιτοφυλακή Άνσαρ αλ-Αλλάχ επιχειρεί να ενισχύσει τον έλεγχό της στην πρωτεύουσα της Υεμένης.

Ένας αξιωματούχος της Άνσαρ αλ-Αλλάχ, ο Άλι αλ-Μπουχάιτι, δήλωσε πως οι μαχητές της σιιτικής πολιτοφυλακής ελέγχουν τώρα έναν στρατηγικής σημασίας λόφο που δεσπόζει του προεδρικού μεγάρου.

Σημειώνεται ότι η αυτοκινητοπομπή του πρωθυπουργού Χάλεντ Μπαχά δέχθηκε πυρά σιιτών πολιτοφυλάκων κατά την αναχώρηση του πρωθυπουργού αφού συμμετείχε σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι με θέμα τα μέσα για την εγκαθίδρυση μιας κατάπαυσης του πυρός. Ο Μπαχά βγήκε σώος από την επίθεση, διευκρίνισε η υπουργός αλ-Σάκαφ.

Η ίδια πρόσθεσε επίσης πως η εθνική τηλεόραση και το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Saba δεν ελέγχονται πλέον από τις κρατικές αρχές. Οι σιίτες πολιτοφύλακες Χούτι «αρνούνται να δημοσιεύσουν οποιαδήποτε δήλωση της κυβέρνησης», σύμφωνα με την υπουργό.