current views are: 1

19 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση20:34

Προήδρευσε σε υπουργικό συμβούλιο ο Ερντογάν

Στο πρώτο του υπουργικό συμβούλιο προήδρευσε σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δημοσίευση 20:34’
αρθρο-newpost

Στο πρώτο του υπουργικό συμβούλιο προήδρευσε σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο πρώτο του υπουργικό συμβούλιο προήδρευσε σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν, που εξελέγη τον Αύγουστο στην προεδρία της Τουρκίας, συγκέντρωσε σήμερα το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο στο νέο του αμφιλεγόμενο μέγαρο, σε προάστιο της Άγκυρας. Η συνεδρίαση συνεχιζόταν ως αργά το απόγευμα.

Αυτή η πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου είναι σπάνια, όχι όμως πρωτοφανής. Το Σύνταγμα δίνει στον πρόεδρο της Τουρκίας, οι εξουσίες του οποίου είναι εν πολλοίς τυπικές, το δικαίωμα να προεδρεύει στο υπουργικό συμβούλιο αντί του πρωθυπουργού.

Πριν από τον Ερντογάν πέντε Τούρκοι πρόεδροι έχουν κάνει το ίδιο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923, ο τελευταίος εκ των οποίων ήταν ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ το 2000.

Όμως στην περίπτωση του Ερντογάν η κίνηση αυτή έχει μεγαλύτερο συμβολισμό.

Αφού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία, καθώς ο κανονισμός του κόμματός του, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), δεν θα του επέτρεπε να είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, ο Ερντογάν πάντα υπογράμμιζε ότι δεν πρόκειται να μετατραπεί σε «γλάστρα», αλλά έλεγε ότι θα γίνει «ένας πρόεδρος που ιδρώνει» και άρα θα διατηρούσε τα ηνία της Τουρκίας.

Σύμφωνα με μια πηγή που πρόσκειται στην προεδρία, ο Ερντογάν σκοπεύει να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο τέσσερις ή πέντε φορές ως τις βουλευτικές εκλογές.

Το AKP, που έχει κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2002, είναι φαβορί και σε αυτές. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ελπίζει ότι το κόμμα του θα κερδίσει τα δύο τρίτα των εδρών του κοινοβουλίου, που είναι απαραίτητες για τη αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να δοθούν περισσότερες εξουσίες στον πρόεδρο. Όμως ο στόχος αυτός δεν μοιάζει προς το παρόν εφικτός.


σχετικα αρθρα