Σε ισχύ παραμένουν οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, όπως προκύπτει από τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης.

Παρά τις συμφιλιωτικές προτάσεις τις οποίες έκανε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, η βία κλιμακώθηκε εκ νέου στην Ουκρανία.

Η Μογκερίνι είχε προτείνει σε ένα εμπιστευτικό έγγραφο το οποίο είχε περιέλθει σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ να ξαναρχίσουν να συζητούν με τη Μόσχα για διεθνή θέματα, το εμπόριο και άλλα ζητήματα, στην περίπτωση που κρινόταν ότι η ρωσική κυβέρνηση προωθεί την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ για να τερματιστεί η εξέγερση των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.

«Υπό το φως των τρεχόντων γεγονότων στην ανατολική Ουκρανία, ουδείς πρότεινε τη χαλάρωση των κυρώσεων», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Οι προτάσεις της Μογκερίνι είχαν αντιμετωπιστεί ούτως ή άλλως με δυσπιστία από ορισμένα κράτη της ΕΕ, τα οποία εξέφραζαν την ανησυχία πως το μήνυμα που θα λάμβανε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν θα ήταν πως η ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα τίθεται υπό αμφισβήτηση.

«Δεν νομίζω ότι είμαστε εμείς που θα έπρεπε να σκεφτόμαστε πώς να αναθερμάνουμε τη σχέση. Η Ρωσία θα έπρεπε να σκέφτεται πώς να αναθερμάνει τη σχέση» της με την ΕΕ, δήλωσε ο Λιθουανός ΥΠΕΞ Λίνας Λινκέβιτσους.

Η Μογκερίνι διέψευσε κατηγορηματικά ότι η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει στροφή 180 μοιρών έναντι της Ρωσίας. «Δεν υπάρχει καμιά εξομάλυνση, δεν υπάρχει καμιά επιστροφή στις “business as usual” καθ' οιονδήποτε τρόπο. Υπάρχουν σκέψεις για το πώς να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εργαλεία μας, τον ρόλο μας», τόνισε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ).