Σε βίντεο του Ισλαμικού Κράτους ζητούνται λύτρα 200 εκατ. δολαρίων από την ιαπωνική κυβέρνηση για να απελευθερωθούν δύο γιαπωνέζοι όμηροι. 

Στο βίντεο η αυθεντικότητα του οποίου  δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί ακόμας, η οργάνωση, απειλεί να "σκοτώσει μέσα σε 72 ώρες τους δύο ομήρους" και "ζητεί από την ιαπωνική κυβέρνηση να πληρώσει 200 εκατ. δολάρια για να σώσει τη ζωή τους".

Η εικονιζόμενη στο βίντεο μαυροντυμένη φιγούρα, η οποία κρατάει ένα μαχαίρι και στέκεται σε μια ερημική περιοχή μαζί με δύο άνδρες που φορούν πορτοκαλί στολές, επικρίνει επίσης αυτό που αποκαλεί υποστήριξη της ιαπωνικής κυβέρνησης προς τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό που διεξάγει μια στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Από την πλευρά της η ιαπωνική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν θα υποκύψει στην τρομοκρατία, αφού η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος

"Η θέση της χώρας μας (να καταπολεμήσουμε ανυποχώρητα την τρομοκρατία) δεν έχει αλλάξει", δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα.

Ο τζιχαντιστής, ο οποίος μιλάει στα αγγλικά με βρετανική προφορά, ζητάει "200 εκατομμύρια" χωρίς να διευκρινίζει νόμισμα, αλλά στον αραβικό υπότιτλο γίνεται λόγος για δολάρια ΗΠΑ. Στο βίντεο τα ονόματα των δύο ανδρών αναφέρονται ως Χαρούνα Γιακάουα και Κέντζι Γκότο. Η φωνή του τζιχαντιστή φαίνεται να είναι η ίδια με τη φωνή εκείνου που είχε απειλήσει ομήρους σε προηγούμενα βίντεο του Ισλαμικού Κράτους.

Το βίντεο δεν φέρει ημερομηνία, αλλά σε μια επίσκεψή του στις 17 Ιανουαρίου στο Κάιρο, ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε υποσχέθηκε περίπου 200 εκατ. δολάρια σε μη στρατιωτική βοήθεια προς τις χώρες που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Άμπε βρισκόταν σήμερα στην Ιερουσαλήμ στο πλαίσιο περιφερειακής περιοδείας του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα είπε πως ο πρωθυπουργός θα ματαιώσει ένα μέρος του προγράμματός του, αλλά θα πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.