Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που έχουν θέσεις στις πολιτικές δομές της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, όχι μόνον υποστηρίζει την τρομοκρατία, αλλά είναι αναμεμειγμένος ευθέως σε τρομοκρατικές οργανώσεις, προειδοποίησε ο υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων της χώρας Σρέντογιε Νόβιτς, ο οποίος σχεδόν όλη του τη ζωή εργάστηκε σε υπηρεσίες ασφάλειας.

Ο κ. Νόβιτς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Pres Republika Srpska", ανέφερε ότι οι υπάρχοντες νόμοι της αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτικών Υποθέσεων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης δίνουν τη δυνατότητα σε πιθανούς τρομοκράτες "εν υπνώσει" και μέλη των μυστικών υπηρεσιών από ισλαμικές χώρες πρακτικά να "κατοικοεδρεύουν" στους θεσμούς της Βοσνίας.

"Πριν από πέντε - έξι χρόνια, ίσως και δέκα, είχαμε ακριβείς πληροφορίες ότι το τμήμα αυτό των εξτρεμιστών έχει κεντρικό στόχο να συμμετάσχει στην κυβέρνηση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης" εξήγησε ο κ. Νόβιτς και πρόσθεσε ότι πέτυχαν το στόχο τους, καθώς και ότι οι αρχές στην πραγματικότητα "δεν κούνησαν ούτε δάχτυλο" για να αποφευχθεί αυτό.

Η Βοσνία - Ερζεγοβίνη είναι περιθωριακή χώρα σε σχέση με πολλά ζητήματα και αυτό ισχύει και στο ζήτημα της τρομοκρατίας, καθώς δεν είναι δυνατό να ελεγχθεί τόσο μεγάλος αριθμός πιθανών τρομοκρατών.

"Φοβάμαι ότι η Βοσνία - Ερζεγοβίνη πολύ γρήγορα θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα" προειδοποίησε ο υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων και εκτίμησε ότι οι υπηρεσίες ασφάλειας της χώρας φοβούνται ανθρώπους που έχουν διεισδύσει στην εξουσία, η οποία "συνεχώς κλείνει το μάτι σε καθεστώτα και χώρες, από τις οποίες στρατολογούνται τρομοκράτες".

Γι' αυτό, πρόσθεσε ο κ. Νόβιτς, ηγετικά στελέχη της Υπηρεσίας πληροφοριών και Ασφάλειας (OSA), της Υπηρεσίας Προστασίας και Ερευνών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (SIPA) και ορισμένες άλλες υπηρεσίες ασφάλειας, όταν πρέπει να ενημερώσουν την πολιτική εξουσία "στέκονται στα μισά του δρόμου, επειδή κατανοούν ότι δεν μπορούν να δίνουν σε κάποια άτομα στις πολιτικές δομές αυτές τις πληροφορίες".

"Πολλές προειδοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένης της δήλωσης του διευθυντή της Υπηρεσίας Ασφάλειας Πληροφοριών (OSA) Αλμίρ Τζούβο, ότι υπάρχουν 3.000 πιθανοί τρομοκράτες στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, δείχνουν ότι η χώρα είναι μια πυριτιδαποθήκη, όταν πρόκειται για την τρομοκρατία. Στη χώρα, όπως είναι τώρα, απλώς δεν είναι δυνατόν να παρακολουθηθεί ένας τόσο μεγάλος αριθμός πιθανών τρομοκρατών και φοβάμαι ότι η Βοσνία - Ερζεγοβίνη θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολύ σοβαρά προβλήματα" τόνισε ο υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων.

Εξέφρασε ακόμη υποψίες ότι η αντίθεση ορισμένων πολιτικών κομμάτων των Μουσουλμάνων της Βοσνίας για αλλαγές στην εθνική νομοθεσία σχετικά με την παραμονή στη χώρα υποκινήθηκε από την επιθυμία να επιτραπεί σε "δυνάμει και εν υπνώσει τρομοκράτες και πράκτορες από ισλαμικές χώρες" να παίρνουν άδεια παραμονής, δηλώνοντας οποιαδήποτε διεύθυνση, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής προεδρίας ή μιας θρησκευτικής οργάνωσης.

Ο κ. Νόβιτς επισήμανε ότι διπλά μέτρα και σταθμά εφαρμόζονται και στο δικαστικό σώμα και στις δομές της αστυνομίας και σημείωσε ότι στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη υπάρχουν τελείως διαφορετικοί στόχοι και οράματα για το μέλλον και ότι είναι παρούσα η έλλειψη ενότητας σε κάθε θέμα- από τις συνταγματικές αλλαγές έως τα πιο απλά θέματα.

Εκτός αυτού, τόνισε ο υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων της χώρας, στους θεσμούς της Βοσνίας υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων που συνδέεται με εξτρεμιστικές δομές κι αυτό επιδεινώνει την κατάσταση ασφάλειας.