Το "Je suis Charlie" δεν είναι το μόνο μήνυμα της Γαλλίας προς τον κόσμο, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνάντησής του με τους δημοσιογράφους για το νέο έτος δήλωσε ότι "Η Γαλλία δεν μπορεί να κλειστεί σε ένα μοναδικό σύνθημα. Η Γαλλία φέρνει την ελευθερία της έκφρασης παντού, αλλά υπερασπίζεται επίσης και άλλες αξίες που πρεσβεύει: την ειρήνη, τον σεβασμό των πεποιθήσεων, τον διάλογο μεταξύ των θρησκειών".

Αναφερόμενος σε "ένα εδαφικό, κοινωνικό και εθνικό απαρτχάιντ", ο Μανουέλ Βαλς επεσήμανε ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι διαπράχθηκαν από γάλλους τζιχαντιστές, προερχόμενους από οικογένειες μεταναστών.

"Τις τελευταίες ημέρες έχουν τονισθεί πολύ αυτές οι πληγές που κατατρώγουν τη χώρα ή οι προκλήσεις στις οποίες οφείλουμε να βρούμε απαντήσεις. Σε αυτά, πρέπει να προσθέσουμε όλα τα ρήγματα, τις εντάσεις που υποβόσκουν εδώ και πολύ καιρό για τις οποίες δεν γίνεται πολύς λόγος .... την περιαστική υποβάθμιση, τα γκέτο, ένα εδαφικό, κοινωνικό, εθνικό απαρτχάιντ που έχει επιβληθεί στη χώρα", είπε.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας αναφέρθηκε επίσης στην "κοινωνική μιζέρια" στην οποία "προστίθενται οι καθημερινές διακρίσεις διότι κάποιος δεν έχει το σωστό οικογενειακό όνομα, το σωστό χρώμα δέρματος ή γιατί είναι γυναίκα".