Το κυβερνών κόμμα στη Βουλγαρία (GERB) σχεδιάζει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την καθιέρωση υποχρεωτικής ψήφου ταυτόχρονα με τις δημοτικές εκλογές.

Στο ενδεχόμενο αυτό αναφέρθηκε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του GERB, Τσβετάν Τσβετάνοφ, ο οποίος υπογράμμισε ότι ένα εθνικό δημοψήφισμα θα δώσει σαφή εικόνα για τις προσδοκίες των πολιτών υποστηρίζοντας ότι η πλειοψηφία των Βούλγαρων θα στηρίξει τη θέσπιση της υποχρεωτικής ψήφου.

Τόνισε όμως ότι οι κυρώσεις που θα προβλέπει ο νόμος για τη μη συμμετοχή στις εκλογές θα πρέπει να είναι περιορισμένες.

Ο κ. Τσβετάνοφ δήλωσε ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρχει και ερώτημα σχετικό με τη θέσπιση της ηλεκτρονικής ψήφου, μέτρο που θα διευκόλυνε τη συμμετοχή στις εκλογές των Βουλγάρων που ζουν στο εξωτερικό.

Ο Στάνισλαβ Ιβάνοβ, βουλευτής του GERB σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό bTV ανέφερε ότι μέσω της υποχρεωτικής ψήφου οι πολίτες θα έχουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση στη Βουλή.

Μάλιστα πρότεινε να υπάρχουν προνόμια για όσους ψηφίζουν, όπως προτεραιότητα όσον αφορά την εγγραφή των παιδιών τους σε παιδικούς σταθμούς, σε αντίθεση με τους πολίτες που δεν ψηφίζουν.