Έτοιμοι να παραδώσει αντιπυραυλικά συστήματα S-300 στο Ιράν φέρεται η Ρωσία

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου, ο οποίος επισκέπτεται την Τεχεράνη, υπέγραψε συμφωνία με τον υπουργό Άμυνας του Ιράν, τον υποστράτηγο Χοσεΐν Ντεχκάν, που προβλέπει την αύξηση της διμερούς συνεργασίας σε αμυντικά θέματα.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε ότι οι δύο χώρες θα διευθετήσουν τα προβλήματα όσον αφορά την παράδοση του τεχνολογικά προηγμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, ενώ το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επιβεβαίωσε από την πλευρά ότι το ζήτημα αυτό τελεί εκ νέου υπό διαπραγμάτευση.

«Έγινε ένα βήμα στην κατεύθυνση της συνεργασίας στην οικονομία και στην οπλική τεχνολογία, τουλάχιστον για συστήματα άμυνας όπως οι S-300 και οι S-400. Μάλλον θα τα παραδώσουμε» είπε ο υποστράτηγος Λεονίντ Ιβασόφ στο RIA μετά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Άμυνας του Ιράν και της Ρωσίας στην Τεχεράνη.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας, είχε αποφασίσει να ακυρώσει τη διμερή συμφωνία για την προμήθεια των προηγμένων συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας το 2010, μετά την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν από τον ΟΗΕ λόγω του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας