Περιστατικά κακοποιήσεων και εκβιασμών κατά μεταναστών από αστυνομικούς στη Γαλλία δημοσιοποίησε σήμερα η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες που ζουν σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης στην πόλη Καλέ πέφτουν θύματα κακοποιήσεων και εκβιασμών από στελέχη της γαλλικής αστυνομίας» αναφέρει η HRW.

Η έκθεση βασίζεται στις συνεντεύξεις που πήρε η οργάνωση από 44 μετανάστες και αιτούντες άσυλο, περιλαμβανομένων 3 παιδιών, το Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2014.

Στο λιμάνι του Καλέ, απ’ όπου αναχωρούν φορτηγά με προορισμό τη Βρετανία, καταφεύγουν κάθε χρόνο χιλιάδες παράτυποι μετανάστες που αναζητούν ένα μέσο για να διασχίσουν τη Μάγχη. Τουλάχιστον 2.300 βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο λιμάνι και στα περίχωρά του.

«19 άνθρωποι, περιλαμβανομένων 2 παιδιών, δήλωσαν ότι υπήρξαν θύματα κακομεταχείρισης από την αστυνομία τουλάχιστον 1 φορά, κυρίως ξυλοδαρμών. Οκτώ υπέστησαν κατάγματα ή άλλα εμφανή τραύματα, τα οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, τα προκάλεσε η αστυνομία (...). Είκοσι ένας, περιλαμβανομένων 2 παιδιών, αποκάλυψαν ότι αστυνομικοί εκτόξευσαν εναντίον τους δακρυγόνα» τονίζει η HRW.

Απαντώντας στην έκθεση, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ εξέφρασε τη δυσφορία του «καθώς η οργάνωση Human Rights Watch δεν έκανε το παραμικρό προκειμένου να επαληθεύσει τις καταγγελίες περί αστυνομικής βίας για τις οποίες κάνει λόγο».

«Η σοβαρότητα των κατηγοριών που δημοσιοποιεί εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης σε αυτό το έγγραφο θα έπρεπε να οδηγήσει την οργάνωση να ζητήσει να σχολιάσουν αξιωματικοί της αστυνομίας επί συγκεκριμένων γεγονότων, ή να προσφύγει στις αρμόδιες υπηρεσίες» εκτίμησε το υπουργείο.