Καταδίκασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την επίθεση των σιιτών ανταρτών Χούτι εναντίον του προεδρικού μεγάρου και της οικίας του προέδρου στη Σαναά της Υεμένης.

Το Συμβούλιο υπογράμμισε σε μια ανακοίνωσή του που υιοθετήθηκε ομόφωνα ότι ο πρόεδρος Χάντι είναι «η νόμιμη αρχή» στη χώρα και ότι «όλες οι πλευρές και οι πολιτικοί παράγοντες στην Υεμένη πρέπει να υποστηρίξουν τον πρόεδρο», τον πρωθυπουργό του και την κυβέρνησή του «για να διατηρηθεί η χώρα στον δρόμο της σταθερότητας και της ασφάλειας».

Παράλληλα το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε να επιβληθεί πλήρης κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσει και πάλι διάλογος για την επίλυση των διαφορών. Παρόλα αυτά, δεν έκανε λόγο για ενδεχόμενες κυρώσεις.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη Τζαμάλ Μπενομάρ (σ.σ. και όχι πρεσβευτής της Υεμένης στον ΟΗΕ, όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο τηλεγράφημα εκ παραδρομής) παρουσίασε εν συντομία τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στη χώρα μέσω βιντεοσύνδεσης από το Κατάρ, προτού μεταβεί στη Σανάα.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο ηγέτης των σιιτών ανταρτών Χούτι δήλωσε σήμερα ότι είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει την ειρηνευτική συμφωνία του Σεπτεμβρίου και προειδοποίησε ότι κανείς, περιλαμβανομένου του προέδρου της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, δεν είναι πάνω από τις προσπάθειες να γίνει αυτό.

Ο Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούτι, επικεφαλής των σιιτών ανταρτών που είναι γνωστοί και ως Άνσαρ αλ Αλλάχ, έκανε τις δηλώσεις αυτές λίγες ώρες αφού οι μαχητές του εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο στη Σανάα.

«Όλες οι επιλογές είναι ανοικτές», δήλωσε ο Χούτι στην ομιλία του, που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση. «Θα λάβουμε όλα τα μέτρα γα να προστατεύουμε την ειρηνευτική συμφωνία (της 21η Σεπτεμβρίου). Κανείς, είτε είναι πρόεδρος ή όχι, δεν θα είναι πάνω από τα μέτρα μας, αν υποκινήσει μια συνομωσία κατά της χώρας».

Στην μακρά ομιλία του ο νεαρός σιίτης ηγέτης, που φορούσε την παραδοσιακή στολή, καταφέρθηκε εναντίον των αρχών της Υεμένης. Τις κατηγόρησε ότι δεν εφάρμοσαν την πολιτική, ειρηνευτική συμφωνία της 21ης Σεπτεμβρίου, ότι δεν πάταξαν τη διαφθορά και ότι κατήρτισαν ένα προσχέδιο Συντάγματος το οποίο δεν μπορούν να αποδεχτούν οι Χούτι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση της Υεμένης δεν περιέλαβε το κίνημά του στη λήψη αποφάσεων, όπως προβλέπει η συμφωνία του Σεπτεμβρίου. «Δυστυχώς, το καθεστώς πήρε μια άλλη κατεύθυνση, μακριά από κάθε συνεργασία», κατήγγειλε ο Χούτι.

Ο επικεφαλής των σιιτών ανταρτών κατηγόρησε προσωπικά τον Χάντι ότι «καλύπτει τις πρακτικές της διαφθοράς», λέγοντας ότι ο γιος του εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες.

Παράλληλα καταφέρθηκε εναντίον του προσχεδίου του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει μια ομοσπονδιακή Υεμένη αποτελούμενη από έξι επαρχίες, καταγγέλλοντας ότι έχει στόχο «να καταστρέψει την Υεμένη».

Ο Χούτι διατύπωσε πολλά αιτήματα, μεταξύ αυτών την αναθεώρηση του προσχεδίου του Συντάγματος, ένας από τους κύριους συντάκτες του οποίου, ο Άχμεντ Άουντ μπιν Μουμπάρακ προσωπάρχης του προέδρου Χάντι, απήχθη το Σάββατο από τη Σανάα από την Άνσαρ αλ Αλλάχ.