Κατά της δικαστικής δίωξης τεσσάρων πρώην υπουργών που κατηγορούνται  διαφθορά ψήφισε το τουρκικό κοινοβούλιο τη νύχτα σηματοδοτώντας το τέλος του πολιτικο-οικονομικού σκανδάλου που συγκλόνισε εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο την ισλαμο-συντηρητική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι τούρκοι βουλευτές επικύρωσαν, όπως αναμενόταν, την απόφαση ερευνητικής επιτροπής του τουρκικού κοινοβουλίου για τη μη διαβίβαση του φακέλου που περιλαμβάνει τις κατηγορίες για διαφθορά κατά των τεσσάρων πρώην μελών της κυβέρνησης Ερντογάν στο Ανώτατο Δικαστήριο, τον μοναδικό θεσμό της τουρκικής δικαιοσύνης που θα είχε την αρμοδιότητα να τους δικάσει. 

Συγκεκριμένα, απάλλαξαν τον Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν, πρώην υπουργό Οικονομίας, τον Μουαμέρ Γκιουλέρ, πρώην υπουργό Εσωτερικών, τον Εγκεμέν Μπαγκίς, πρώην υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, και τον Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, πρώην υπουργό Περιβάλλοντος.  

Η μόνο έκπληξη στη διαδικασία προήλθε από ένα τμήμα των βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο τουρκικό κοινοβούλιο, που ψήφισαν υπέρ της δικαστικής δίωξης των συναδέλφων τους. 

Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, οι ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης απηύθυναν έκκληση προς τους συναδέλφους τους του κυβερνώντος κόμματος να μην "θάψουν την υπόθεση" του σκανδάλου διαφθοράς.