Η ομιλία του αμερικανού προέδρου των ΗΠΑ για την Κατάσταση της Ένωσης φανερώνει την θέση της Ουάσιγκτον ότι είναι "το νούμερο ένα" και την επιδίωξή της για παγκόσμια κυριαρχία, υπογράμμισε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Παράλληλα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα επιδιώξει άμεση εκεχειρία κατά τις συνομιλίες για την ουκρανική κρίση στο Βερολίνο.

Παρουσιάζοντας τη στρατηγική του για την "οικονομία της μεσαίας τάξης", ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε ενώπιον της ολομέλειας του Κογκρέσου ότι η χώρα του υποστηρίζει "την αρχή ότι τα μεγαλύτερα κράτη δεν μπορεί να τρομοκρατούν τα μικρά".

"Υπερασπιζόμαστε την αρχή σύμφωνα με την οποία οι μεγάλοι δεν μπορούν να κακομεταχειρίζονται τους μικρούς, αντιτιθέμενοι στη ρωσική επίθεση και υποστηρίζοντας τη δημοκρατία στην Ουκρανία", είπε ο Ομπάμα και πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι απομονωμένη και η οικονομία της βρίσκεται σε άθλια κατάσταση.

"Οι Αμερικανοί έχουν επιλέξει τον δρόμο της αντιπαράθεσης και δεν αξιολογούν καθόλου τα δικά τους βήματα με κριτική ματιά", ήταν η απάντηση του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

"Η χθεσινή ομιλία του προέδρου δείχνει ότι στο επίκεντρο της αμερικανικής φιλοσοφίας βρίσκεται μόνο ένα πράγμα: 'Είμαστε το νούμερο ένα κι όλοι οι άλλοι πρέπει να το σέβονται...Δείχνει ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να κυριαρχήσουν στον κόσμο και δεν μπορούν απλώς να είναι πρώτοι μεταξύ ίσων", είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.

Αυτή η φάση θα περάσει, πρόσθεσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα χρειαστεί χρόνο.

"Θα προτιμούσα όλες οι χώρες να υιοθετήσουν την φιλοσοφία της συνεργασίας, όχι της δικτατορίας", τόνισε.