Αιματηρές αναταραχές έχουν ξεσπάσει στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 42 άτομα από τη Δευτέρα. 

Οι διαδηλωτές αντιτίθενται σε νομοσχέδιο το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει την αναβολή των προγραμματισμένων για το 2016 προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Πολ Νσαπού, γενικός γραμματέας για την Αφρική της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (FIDH), δήλωσε ότι τα περισσότερα από τα θύματα σκοτώθηκαν ενώ συμμετείχαν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών είναι 15 και ότι οι περισσότεροι σκοτώθηκαν από τις σφαίρες φρουρών ασφαλείας ενώ λεηλατούσαν ιδιωτικές περιουσίες.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη χώρα κάλεσαν τη Δευτέρα τους υποστηρικτές τους να διαδηλώσουν εναντίον ενός νόμου που απαιτεί να γίνει απογραφή πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών το 2016.

Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι το νομοσχέδιο αποσκοπεί να καθυστερήσει η εκλογική διαδικασία ώστε να παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα στην εξουσία ο πρόεδρος της χώρας Ζοζέφ Καμπίλα.

Το νομοσχέδιο αυτό έχει εγκριθεί από την κάτω βουλή του κοινοβουλίου και χθες επρόκειτο να συζητηθεί από τη Γερουσία.