Τον ισχυρισμό ότι χιλιάδες ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική Ουκρανία διατύπωσε ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο, έπειτα από ανάλογες καταγγελίες στις οποίες προχώρησε χθες ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Έχουμε στο έδαφός μας περισσότερους από 9.000 στρατιώτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με περισσότερα από 500 τεθωρακισμένα, βαρύ πυροβολικό και οχήματα μεταφοράς προσωπικού», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στην ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας και προσέθεσε: 

«Υπόσχομαι ότι θα υπάρξει μια σταθερή κατάσταση στην Ουκρανία εάν η Ρωσία εφαρμόσει αυτό το σημείο (των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ που υπογράφηκαν τον Σεπτέμβριο): το κλείσιμο των (ρωσοουκρανικών) συνόρων και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τα εδάφη μας».

«Η λύση (στην κρίση της Ουκρανίας) είναι πολύ απλή: σταματήστε να παρέχετε όπλα, σταματήστε τον εφοδιασμό σε πυρομαχικά, αποσύρετε τα στρατεύματα και κλείστε τα σύνορα. Είναι ένα πολύ απλό ειρηνευτικό σχέδιο» τόνισε ο Ποροσένκο ο οποίος θα αναχωρήσει άμεσα από την Ελβετία και θα επιστρέψει στο Κίεβο λόγω «της επιδείνωσης της κατάστασης» στις ανατολικές επαρχίες της χώρας τις τελευταίες ημέρες.

Λαβρόφ: Περιμένουμε τις αποδείξεις...

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε το Κίεβο να παρουσιάσει στοιχεία για να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του:

«Το λέω κάθε φορά: Αν το ισχυρίζονται αυτό με τόση σιγουριά, να παρουσιάσουν πραγματικά στοιχεία, αλλά κανείς δεν μπορεί να παρουσιάσει πραγματικά περιστατικά, ή δεν θέλει να το κάνει».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν τη συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας η οποία θα γίνει στο Βερολίνο, συμπλήρωσε: 

«Έτσι, πριν να απαιτούν από εμάς να σταματήσουμε να κάνουμε κάτι, παρακαλούμε να παρουσιάσουν αποδείξεις ότι το έχουμε κάνει».

Ωστόσο, Λαβρόφ αναγνώρισε ότι οι δυνάμεις των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας έχουν υπό τον έλεγχο τους μεγαλύτερα εδάφη από αυτά που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Μινσκ, της Λευκορωσίας. 

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τους αυτονομιστές ότι θα υποχωρήσουν στις γραμμές διαχωρισμού που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Δεν είπε όμως πότε μπορεί να συμβεί αυτό.