current views are: 1

22 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση05:59

Μέρκελ: Εύθραυστη η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε την Τετάρτη πως ευελπιστεί ότι ένας νέος γύρος συνομιλιών με την Ουκρανία και τη Ρωσία στο Βερολίνο θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην εφαρμογή μιας, αποτυχημένης μέχρι στιγμής, συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

Δημοσίευση 05:59’
αρθρο-newpost

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε την Τετάρτη πως ευελπιστεί ότι ένας νέος γύρος συνομιλιών με την Ουκρανία και τη Ρωσία στο Βερολίνο θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην εφαρμογή μιας, αποτυχημένης μέχρι στιγμής, συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε την Τετάρτη πως ευελπιστεί ότι ένας νέος γύρος συνομιλιών με την Ουκρανία και τη Ρωσία στο Βερολίνο θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην εφαρμογή μιας, αποτυχημένης μέχρι στιγμής, συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο, η Μέρκελ προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να είναι υψηλά οι ελπίδες δεδομένων των πρόσφατων επεισοδίων. 

Με τους φιλορώσους αντάρτες να εντείνουν τις επιθέσεις τους στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας και το Κίεβο να σχεδιάζει την ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή ως απάντηση στην αυξημένη ρωσική παρουσία, το Βερολίνο έκανε έκκληση για την ανεύρεση μιας πολιτικής λύσης, υποστηρίζοντας ότι καμία πλευρά δεν θα μπορούσε να κερδίσει με στρατιωτικά μέσα. 

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε πριν την έναρξη της συνεδρίασης με τους ομολόγους του από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Γαλλία: «Μπορώ μόνο να ελπίζω και να απευθύνω έκκληση προς όλες τις πλευρές για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα». 

Η Μέρκελ δήλωσε ότι στόχος των συνομιλιών ήταν να προγραμματιστεί εκ νέου μια σύνοδος μεταξύ των 4 χωρών στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, αφού την προηγούμενη εβδομάδα αναβλήθηκε εξαιτίας των νέων συγκρούσεων που ξέσπασαν. 

«Δεν επιδιώκουμε να πραγματοποιηθεί μία ακόμα συνάντηση προέδρων, η οποία δεν θα παράγει αποτέλεσμα», δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Ως εκ τούτου ευελπιστώ πως σήμερα ίσως είναι δυνατό να δημιουργηθούν ορισμένες δομές», είπε. «Ωστόσο δεν είμαι σίγουρη, δεν θέλω να θέσω πολύ ψηλά τις ελπίδες μου. Έχει γίνει σαφές πως η κατάπαυση του πυρός γίνεται ολοένα και πιο εύθραυστη», πρόσθεσε. 

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός δήλωσε ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει περίπου 9.000 στρατιώτες στα εδάφη της Ουκρανίας και κάλεσε τη Μόσχα να τις αποσύρει.
Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για την μη υλοποίηση της κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Μινσκ, στόχος της οποίας ήταν ο τερματισμός των συγκρούσεων που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 4.700 ανθρώπους στις μάχες που έχουν ξεσπάσει μεταξύ των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων και φιλορώσων ανταρτών.


σχετικα αρθρα