Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα, με επιστολή του προς τους απεργούς μεταλλωρύχους του συμπλέγματος ορυχείων Τρέπτσα, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του Κοσόβου θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να επιλύσει μια για πάντα το ζήτημα του καθεστώτος των ορυχείων.

Οι μεταλλωρύχοι στο νότιο τμήμα του συμπλέγματος ορυχείων Τρέπτσα, στο Κόσοβο, συνεχίζουν την απεργία, μετά τη λήξη της προθεσμίας που έθεσαν στη Βουλή του Κοσόβου να υιοθετήσει νόμο για να γίνουν τα ορυχεία δημόσια επιχείρηση, δήλωσε ο διευθυντής των ορυχείων, Αχμέτ Τμάβα.

Τα ορυχεία Τρέπτσα ανήκουν ιδιοκτησιακά στο σερβικό κράτος, όμως η κυβέρνηση του Κοσόβου εκδήλωσε την πρόθεση, με νομοθετικό διάταγμα, να προχωρήσει στη δήμευσή τους, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της σερβικής κυβέρνησης και της σερβικής κοινότητας στο βόρειο Κόσοβο.

Από το 1999, τα ορυχεία Τρέπτσα, στη νότια Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, διαχειρίζονται Αλβανοί του Κοσόβου και τις μονάδες στο βόρειο Κόσοβο, στην πόλη Ζβέτσαν, καθώς και δύο ορυχεία στην πόλη Λεπόσαβιτς, διαχειρίζονται Σέρβοι.

Το γεγονός ότι τελικά αναβλήθηκε στη Βουλή του Κοσόβου η συζήτηση και ψήφιση του νόμου για το ορυχεία Τρέπτσα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Κόσοβο και κυριαρχεί η άποψη ότι υπήρξε παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, ύστερα από αίτημα της Σερβίας.

Αρχικά, την απεργία ξεκίνησαν 250 Αλβανοί εργαζόμενοι στα ορυχεία και τώρα συμμετέχουν περισσότεροι από 450, δήλωσε στο Radio Free Europe ο διευθυντής του ορυχείο Στάρι Τργκ, στη Μιτρόβιτσα, Τσαζίμ Γιασάρι.

"Υπάρχουν και άλλοι εργαζόμενοι που είναι αλληλέγγυοι. Εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου να παραιτηθεί από την πρόθεση να κρατικοποιήσει το σύμπλεγμα ορυχείων" τόνισε ο κ. Γιασάρι.