Δεν είναι δυνατόν η Σερβία να καλλιεργεί φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία και ταυτόχρονα να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο σέρβος πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η Σερβία δεν είναι μαριονέτα κανενός.

"Δεν είμαστε μαριονέτα της Ρωσίας, δεν είμαστε κανενός μαριονέτα. Είπα, παρουσία του προέδρου της Ρωσίας, ότι θέλουμε να ενταχθούμε στην ΕΕ. Έχουμε στενές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά στόχος μας είναι η ΕΕ" δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην ελβετική εφημερίδα Μπλικ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η χώρα, το 2019 θα προσχωρήσει στην ΕΕ και ότι κάνει τα πάντα για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος.

Απαντώντας στο ερώτημα τι μπορεί να προσφέρει η Σερβία ως προεδρεύουσα στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο κ. Βούτσιτς είπε ότι μπορεί να βοηθήσει τη Δύση, αλλά επιθυμεί να παραμείνει ουδέτερη.

"Σίγουρα, έχουμε κέρδος και από το εξαιρετικό έργο της Ελβετίας" πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο ζήτημα της Ουκρανίας, ο πρωθυπουργός της Σερβίας εκτίμησε ότι η διαμάχη αυτή είναι επιζήμια για τη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. "Εμείς είμαστε μικρή χώρα. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για την ειρήνη" είπε ο κ. Βούτσιτς.

Απαντώντας στο ερώτημα πώς η Σερβία, που είναι τόσο κοντά στη Ρωσία, μπορεί να παραμείνει ουδέτερη, ο κ. Βούτσιτς δήλωσε ότι "οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι ιστορικές" και ότι αυτό μπορεί να είναι πολύ επωφελές για την ΕΕ στην προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής λύσης.

Ο κ. Βούτσιτς εξέφρασε την ελπίδα, το 2019 να ενταχθεί η Σερβία στην ΕΕ και τόνισε ότι η χώρα κάνει τα πάντα για να επιτευχθεί αυτό.

"Στη συνέχεια θα αποφασίσουν κάποιοι άλλοι. Σε τέσσερα χρόνια πρέπει να ολοκληρώσουμε οικονομικές και νομικές μεταρρυθμίσεις" σημείωσε. 

 Ερωτηθείς αν η Σερβία είναι αρκετά ισχυρή οικονομικά για να ενταχθεί στην ΕΕ, ο κ. Βούτσιτς απάντησε ότι εργάζεται πολύ σκληρά γι αυτό.

 "Το μέλλον μας είναι λαμπρό. Υπόσχομαι ένα πράγμα: δεν θα είμαστε η φτωχότερη χώρα στην ΕΕ. Δεν θα είμαστε επαίτες, δεν θέλουμε χρήματα, ούτε ελεημοσύνη. Η Σερβία επιθυμεί να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ" υπογράμμισε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε ερώτημα για το ζήτημα του Κοσόβου, ο κ. Βούτσιτς είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις 9 Φεβρουαρίου.

"Υπάρχουν πολλά προβλήματα, τα οποία μπορούμε να επιλύσουμε. Αλλά οι Αλβανοί στο Κόσοβο επιθυμούν ανεξαρτησία και εμείς επιθυμούμε κάτι άλλο. Το κλίμα τώρα είναι πολύ καλύτερο" ανέφερε ο κ. Βούτσιτς.

Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ένα ανεξάρτητο Κόσοβο, αλλά οι Σέρβοι και οι Αλβανοί μπορούν να ζήσουν όχι μόνον ο ένας δίπλα στον άλλο, αλλά μαζί, είπε ο κ. Βούτσιτς.