Προτάσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου της «γκετοποίησης» στα προάστια των μεγαλουπόλεων της Γαλλίας κατέθεσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

«Πληθυσμιακή πολιτική, όχι μόνο στεγαστική και οικιστική πολιτική. Πληθυσμιακή πολιτική προκειμένου να καταπολεμήσουμε τη γκετοποίηση, τον διαχωρισμό» επισήμανε ο Βαλς δύο εβδομάδες μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις που διέπραξαν τζιχαντιστές στο Παρίσι είπε και προσέθεσε: 

«Δεν αντέχω, ως Δημοκράτης, να αντικρίζω αυτόν τον περιορισμό, αυτήν την υποβάθμιση που επικρατεί σε ορισμένες από τις συνοικίες αυτές (...), όπου στα σχολεία δεν συναντάμε παρά μαθητές που προέρχονται από φτωχές οικογένειες, συνήθως μονογονεϊκές, (παιδιά) που προέρχονται μόνο από οικογένειες μεταναστών, της ίδιας κουλτούρας και της ίδιας θρησκείας».

«Πώς θα βγούμε από την κατάσταση αυτή;» διερωτήθηκε.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, αφού υπενθύμισε ότι εκλεγόταν σε ένα προάστιο, το Εβρί, στο νότιο Παρίσι, επί σειρά ετών, επανέλαβε τον όρο «απαρτχάιντ», που χρησιμοποίησε και χθες για να περιγράψει τις συνοικίες αυτές όπου η κατάσταση είναι δύσκολη πυροδοτώντας μίας αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση.

«Δεν έχουν σημασία οι λέξεις, χρησιμοποιώ τις ίδιες εδώ και 10 χρόνια, διότι περιγράφουν την πραγματικότητα» διευκρίνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

«Το λάθος είναι να μην έχεις το θάρρος να αναφέρεσαι με το όνομά τους στις καταστάσεις αυτές», πρόσθεσε.