Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, η οποία ωστόσο δεν έγινε δεκτή από τη Βουλή της χώρας.

Στην επιστολή του προς το κοινοβούλιο ο Χάντι εξήγησε ότι πήρε αυτήν την απόφαση γιατί η είσοδος των ενόπλων σιιτών στη Σαναά από τις 21 Σεπτεμβρίου «επηρέασε τη διαδικασία της πολιτικής μετάβασης που θέλαμε να γίνει ειρηνικά».

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al Arabiya το κοινοβούλιο δεν έκανε δεκτή την παραίτηση και θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο Παρασκευή για να εξετάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Χάλεντ Μπάχαχ είχε επίσης υποβάλει την παραίτησή του στον Χάντι, τονίζοντας ότι «δεν θέλει να θεωρηθούν υπεύθυνα τα μέλη της κυβέρνησής του για όσα συμβαίνουν και όσα θα συμβούν στην Υεμένη». Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν η παραίτηση αυτή έγινε δεκτή ή όχι.

Η παραίτηση του Χάντι έγινε δεκτή με ικανοποίηση από το κίνημα των Χούτι. «Η παραίτηση είναι μια ευχάριστη είδηση για όλους τους Υεμενίτες», έγραψε στο Twitter ο Άμπου αλ Μάλεκ Γιούσεφ αλ Φίσι, υψηλόβαθμο στέλεχος των σιιτών, του ισχυρότερου πολιτικού κινήματος της χώρας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters οι Χούτι έχουν προτείνει τη συγκρότηση ενός προεδρικού συμβουλίου στο οποίο θα μετέχουν λαϊκές επιτροπές με επικεφαλής τους ίδιους, ο στρατός και ορισμένα πολιτικά κόμματα της χώρας.

Ωστόσο, τέσσερις επαρχίες της νότιας Υεμένης, μεταξύ των οποίων και αυτή του Άντεν, αποφάσισαν να μην υπακούουν στις εντολές που προέρχονται από την πρωτεύουσα Σαναά και απευθύνονται στις στρατιωτικές μονάδες και τις δυνάμεις ασφαλείας που σταθμεύουν εκεί.

Η Επιτροπή Ασφαλείας, αρμοδιότητα της οποίας είναι τα στρατιωτικά ζητήματα και τα θέματα ασφαλείας στις επαρχίες Άντεν, Λατζ, Ντάλεχ και Αμπιάν, ανέφερε ότι έλαβε την απόφαση αυτή μετά την παραίτηση του προέδρου του κράτους Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι και του πρωθυπουργού Χάλεντ Μπάχαχ, υπό την πίεση των σιιτών Χούτι που ελέγχουν την πρωτεύουσα.