Θέμα επιβίωσης του αυστραλού πρωθυπουργού Τόνι Άμποτ θέτουν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Σύμφωνα με τον αυστραλιανό Τύπο η καρέκλα του πρωθυπουργού «τρίζει» αφού ο Άμποτ φαίνεται να χάνει έδαφος συνεχώς, με τον αριθμό των υπερασπιστών του στο εσωτερικό του κόμματος να μειώνεται με ταχείς ρυθμούς και την ανάγκη αλλαγής κατεύθυνσης από μέρους του, να αποτελεί πλέον θέμα επιβίωσης για τον ίδιο. 

Μάλιστα αυτός ήταν και ο λόγος που ο Άμποτ αναγκάστηκε να απευθύνει δημόσια έκκληση στους συνεργάτες του να «μην απομακρυνθούν του σχεδίου» και -κυρίως- να μη διαπράξουν το ίδιο λάθος των Εργατικών, την εκθρόνιση ενός εν ενεργεία πρωθυπουργού.

Ο αυστραλός πρωθυπουργός παραδέχτηκε, μεν, ότι απέτυχε ως «πωλητής», στο θέμα αλλαγών του συστήματος υγείας, τόνισε, εντούτοις, ότι η εναλλακτική λύση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οδηγεί στον πιο βέβαιο δρόμο οικονομικής ύφεσης. Χαρακτηρίζοντας «πολιτικό θάνατο», την αλλαγή αρχηγού, έκανε έκκληση προς κάθε κατεύθυνση, η κυβέρνηση να κριθεί από τα επιτεύγματά της. 

Σε έρευνα που διεξήγαγε το ABC, καλύπτοντας πάνω από 20% των Φιλελευθέρων πολιτικών, σ' όλες τις Πολιτείες, διαπιστώθηκε ότι η εικόνα είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική για τον πρωθυπουργό και αρχηγό του Συνασπισμού. Ορισμένα από τα μέλη του Συνασπισμού που πήραν μέρος στην έρευνα, μίλησαν για την ανάγκη να επιδείξει ο Άμποτ δυναμισμό, προκειμένου να ανακτήσει (τη χαμένη) εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, άλλοι όμως πιστεύουν ότι είναι πλέον αργά και αρχίζουν να εξετάζουν την αλλαγή φρουράς.