Δεν διαθέτει το νομικό δικαίωμα για στρατιωτική επίθεση εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους η ιαπωνική κυβέρνηση, όπως κατέληξε σήμερα η ίδια έπειτα από εξέταση της πιθανότητας αυτής και όπως προκύπτει από έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του Reuters.

Το εν λόγω έγγραφο συνέταξαν σήμερα ιάπωνες αξιωματούχοι έπειτα από αίτημα του πρωθυπουργικού γραφείου λίγο προτού λήξει το τελεσίγραφο που είχαν δώσει για την εκτέλεση δύο ιαπώνων πολιτών οι τζιχαντιστές που υποστηρίζουν ότι τους κρατούν ομήρους.

Το έγγραφο αναφέρει ότι η απαγωγή δύο ιαπώνων πολιτών στη Συρία συνιστά μία "μη αποδεκτή τρομοκρατική πράξη", αλλά καταλήγει ότι η κατάσταση δεν πληροί τις νομικές συνθήκες που θα επέτρεπαν την ανάπτυξη ιαπωνικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Το έγγραφο επαναλαμβάνει την πρόθεση της Ιαπωνίας να προχωρήσει στην παροχή "μη στρατιωτικής" ανθρωπιστικής βοήθειας προς χώρες που επλήγησαν από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), μία θέση την οποία έχει ήδη εκφράσει η κυβέρνηση Άμπε.

Το ειρηνικό αμυντικό δόγμα της Ιαπωνίας απαγορεύει την ανάπτυξη στρατευμάτων εκτός της χώρας, μεταξύ άλλων περιορισμών που θέτει στον στρατό. Ο πρωθυπουργός ωστόσο επιχειρεί να χαλαρώσει τους περιορισμούς αναφορικά με την άσκηση του δικαιώματος της συλλογικής αυτοάμυνας ή της παροχής στρατιωτικής βοήθειας σε σύμμαχο που δέχεται επίθεση, σε μία νέα συνταγματική ερμηνεία που θα πρέπει τώρα να ψηφιστεί σε νόμο.