Οι αρχές της Βενεζουέλας εξέδωσαν τρεις υπόπτους ως μέλη αντάρτικων οργανώσεων στην Κολομβία την Τετάρτη, σε ακόμα μια ένδειξη της βελτίωσης των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες των Άνδεων.

Η εξέλιξη έγινε δεκτή με επιδοκιμασία στην Μπογοτά από τη νέα κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος. Νωρίτερα εφέτος, η κυβέρνηση του προηγούμενου προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε είχε κατηγορήσει επανειλημμένα τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες ότι "ανέχεται" την δράση των αριστερών ανταρτών στο έδαφος της χώρας του.

Η είδηση της απέλασης έγινε γνωστή μια ημέρα αφότου ο Σάντος υποσχέθηκε να εκδώσει στη Βενεζουέλα τον ύποπτο για λαθρεμπόριο ναρκωτικών Ουαλίντ Μακλέντ.

Οι Οσβάλδο Εσπινόσα, Νίλσον Ναβάρο και Πρισίλα Αγιάλα Ματέους μετήχθησαν σε αστυνομικό τμήμα στην Μπογοτά μετά την άφιξή τους στην πρωτεύουσα της Κολομβίας. Τους βαρύνουν κατηγορίες για φόβο, απαγωγές κι εγκλήματα πολέμου, ανέφεραν οι αρχές των δύο κρατών.

"Αυτό σηματοδοτεί μια σαφή ένδειξη της συνεργασίας των δύο κυβερνήσεων στην μάχη εναντίον του εγκλήματος που μας πλήττει και στις δύο πλευρές των συνόρων", δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας Ροδρίγο Ριβέρα.

Σύμφωνα με την αστυνομία της Κολομβίας ο Εσπινόσα είναι μέλος της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) και οι άλλοι δύο ανήκουν στον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό (ELN).

Η κολομβιάνικη αστυνομία ανέφερε ότι οι Ναβάρο και Αγιάλα είχαν συλληφθεί το Σεπτέμβριο στην επιχείρηση διάσωσης ενός απαχθέντος υπηκόου Βενεζουέλας στην επαρχία Καραμπόμπο, ενώ ο Εσπινόσα είχε τεθεί υπό κράτηση χάρη σε πληροφορίες που μεταβίβασε η Interpol.