Κατηγορίες κατά του Κιέβου ότι εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση στα ανατολικά εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Οι αρχές στο Κίεβο εξέδωσαν επίσημη διαταγή να αρχίσει μια στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας πρακτικά σε ολόκληρη τη γραμμή» του μετώπου στις ουκρανικές δυνάμεις και τους αντάρτες, είπε ο Πούτιν.

Κατηγόρησε εξάλλου τις κυβερνητικές δυνάμεις πως χρησιμοποιούν «το πυροβολικό και την αεροπορία» εναντίον «πυκνοκατοικημένων» περιοχών.

«Το αποτέλεσμα είναι δεκάδες νεκροί και τραυματίες, όχι μόνο μεταξύ των στρατιωτικών και στις δύο πλευρές αλλά και (...) μεταξύ των αμάχων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε «εγκληματικές» τις διαταγές τις οποίες έδωσε το Κίεβο και τόνισε πως η κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν απάντησε στην πρόταση που έκανε σε επιστολή του στον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο να αποσυρθούν τα βαριά όπλα από τη γραμμή οροθέτησης, στο πλαίσιο των προσπαθειών να ισχύσει η κατάπαυση του πυρός.

«Αυτοί οι οποίοι δίνουν εγκληματικές διαταγές είναι υπεύθυνοι. Οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό πρέπει να ξέρουν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να επιλυθούν τέτοιες συγκρούσεις εκτός από τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών και τη λήψη πολιτικών μέτρων», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.