Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Νίκος Αναστασιάδης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο περιθώριο των εργασιών του 45ου Συνεδρίου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με έμφαση στις τουρκικές παραβιάσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Κέρι για την απόφαση του να αναστείλει τη συμμετοχή του στις συνομιλίες για το Κυπριακό, υπό το παρόν καθεστώς εκβιασμών και απειλών από πλευράς της Τουρκίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επανέλαβε τη θέση της χώρας του για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

Επίσης, σύμφωνα με τον Κύπριο εκπρόσωπο, ο κ. Κέρι επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας εκείνων των συνθηκών, που θα καταστήσουν εφικτή την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για το Κυπριακό.