«Εξαιρετικά ανησυχητική» παραμένει η κατάσταση στις τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής που χουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του ιού Έμπολα, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε για να τελειώνουμε με την επιδημία (...) είναι (η έλλειψη) χρηματικών και ανθρώπινων πόρων», δήλωσε ο Μπρους Έιλγουορντ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα, ενώ πρόσθεσε ότι η εποχή των βροχών ενδέχεται να περιπλέξει την κατάσταση.

«Βλέπουμε τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να μειώνεται και παράλληλα το ίδιο και οι συνεισφορές, δεν θα φτάσουμε με αυτό τον τρόπο» στην εξάλειψη της επιδημίας, σημείωσε ο Έιλγουορντ, επισημαίνοντας ότι ο ΠΟΥ έχει έλλειμμα 312 εκατομμυρίων ευρώ για να συνεχίσει το πρόγραμμά του.

«Δεν θα έχουμε ρευστό στα μέσα Φεβρουαρίου», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ότι «βάσει του καλύτερου σεναρίου» χρειάζονται 3 με 4 μήνες για να τεθεί εντελώς υπό έλεγχο η επιδημία του ιού Έμπολα.

Εξάλλου δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα από την εξάπλωση του ιού.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που εξακολουθεί να είναι ανησυχητική, ιδίως τώρα (...) καθώς πλησιάζει πολύ, πολύ σύντομα η εποχή των βροχών. Θα έρθει τον Απρίλιο, τον Μάιο και θα καταστήσει την αντίδραση (στην επιδημία) πολύ πιο περίπλοκη», είπε ο Έιλγουορντ.