Πάνω από 700 τετραγωνικά χιλιόμετρα των εδαφών που κατείχε έχει πλεόν χάσει το Ισλαμικό Κράτος και πλέον δεν διαθέτει παρά μόνο το 1% των 55.000 km2 που κατέκτησε το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πενταγώνου.

«Είναι ένα μικρό ποσοστό»,ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ναύαρχος Τζον Κίρμπι. Αλλά αυτά τα τετραγωνικά χιλιόμετρα που κατέχει ως επί το πλείστον από τις κουρδικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ, είναι «μέρη που είναι σημαντικά για το Ισλαμικό Κράτος, με πόλεις και κατοικημένες περιοχές», είπε ο Κίρμπι. 

Το Ισλαμικό Κράτος είναι τώρα «πολύ πιο αμυντικό» διαβεβαίωσε όμως. «Βλέπουμε ότι δεν προσπαθούν να κατακτήσουν νέα εδάφη αλλά να προστατεύσουν τις γραμμές επικοινωνίας τους», εξήγησε. Το Ισλαμικό Κράτος τώρα «στρατολογεί παιδιά για να πολεμήσουν ή να πραγματοποιούν επιθέσεις αυτοκτονίας, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχουν προβλήματα στελέχωσης» είπε επίσης ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Η οργάνωση έχασε επίσης «εκατομμύρια δολάρια» εσόδων από το πετρέλαιο, εξ αιτίας των αεροπορικών επιδρομών του διεθνούς συνασπισμού και έχει προβλήματα να αναπληρώσει τα αποθέματα των υποδομών που απώλεσε σύμφωνα με τον Τζον Κίρμπι.
Αλλά «παρά αυτές τις ενδείξεις προόδου γνωρίζουμε ότι παραμένει μια ισχυρή δύναμη στο Ιράκ και τη Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Πάντα λέγαμε ότι ο πόλεμος εναντίον των τζιχαντιστών θα είναι ένας μακρύς δρόμος» είπε επίσης.