Την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Ταζ Μαχάλ ακύρωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα που αναμένεται αύριο το πρωί στην Ινδία.

Ο λόγος σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο είναι το ταξίδι του στο Ριάντ, όπου θα συναντηθεί με τον νέο βασιλιά Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν. 

Ο πρόεδρος Ομπάμα θα ταξιδέψει στο Ριάντ για να συλλυπηθεί για τον θάνατο του βασιλιά Αμπντάλα και να έχει συνομιλίες με τον νέο μονάρχη, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο που διευκρίνισε ότι ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ο οποίος επρόκειτο να ηγηθεί αντιπροσωπείας που θα ταξιδέψει στο σουνιτικό βασίλειο, θα παραμείνει στην Ουάσινγκτον. 

"Η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα ακυρώθηκε", δήλωσε ο Πραντίπ Μπατναγκάρ, ανώτατος διοικητικός αξιωματούχος της περιοχής Ταζ.  

Ο Ομπάμα θα γίνει δεκτός στην ινδική πρωτεύουσα με τιμές από τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι. Τη Δευτέρα θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση στο Νέο Δελχί για την Ημέρα της Δημοκρατίας. 

Με την ευκαιρία αυτής της δεύτερης επίσκεψής του στην Ινδία από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2009, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επρόκειτο να επισκεφθεί μαζί με τη σύζυγό του Μισέλ το Ταζ Μαχάλ, το διάσημο μνημείο που είναι αφιερωμένο στην αγάπη. 

Η πόλη Άγρα είχε "επιστρατεύσει" εδώ και ημέρες εκατοντάδες εργαζομένους για να καθαρίσουν το δρόμο προς το Ταζ Μαχάλ, ένα τεράστιο μαυσωλείο που χτίστηκε από τον μογγόλο αυτοκράτορα Σαχ Τζαχάν στη μνήμη της συζύγου του που πέθανε στη γέννα του 13ου παιδιού τους, το 1631.

Εκτός από τον καθαρισμό των λευκών γραμμών στις λεωφόρους, οι αρχές έδιωξαν τους αδέσποτους σκύλους, απομάκρυναν τις αγελάδες και απέκλεισαν την περιοχή γύρω από το μνημείο, σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο της χώρας, το οποίο είχε επισκεφθεί ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον το 2000.