Τουλάχιστον 34 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Μπανγκλαντές και δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί, οι περισσότεροι από εμπρηστικές βόμβες, εν μέσω της αυξανόμενης πολιτικής έντασης η οποία πυροδοτήθηκε από μία αντιπαράθεση ανάμεσα στην πρωθυπουργό Σέιχ Χασίνα και την αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

Η Μπέγκουμ Χαλέντα Ζία, το Εθνικιστικό Κόμμα (BNP) της οποίας είχε μποϊκοτάρει τις εκλογές της 5ης Ιανουαρίου 2014, απαίτησε όπως η Χασίνα και η κυβέρνησή της παραιτηθούν και διεξαχθούν νέες εκλογές από υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Η Χασίνα αρνήθηκε και ενέτεινε τη λαβή της στην εξουσία, προχωρώντας στη σύλληψη σημαντικών ηγετών της αντιπολίτευσης και επιβάλλοντας περιορισμούς στα μέσα ενημέρωσης που την επικρίνουν, καθώς οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις επεκτείνονταν. Η βία επιδεινώθηκε απότομα από τις 5 Ιανουαρίου, πρώτη επέτειο των εκλογών.

Η αστυνομία δήλωσε ότι τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε εμπρηστικές επιθέσεις, περιλαμβανομένων δύο την Παρασκευή. Άλλοι οκτώ σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία και ένας ακόμη υπέκυψε στα τραύματα που του προκάλεσε έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας, πρόσθεσαν.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ορισμένοι σοβαρά, όταν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης εκτόξευσαν εμπρηστικές βόμβες εναντίον πολλών οχημάτων στην πρωτεύουσα Ντάκα και τις γύρω περιοχές, δήλωσαν η αστυνομία και μάρτυρες.

Στην Ντάκα, τουλάχιστον 29 άνθρωποι υπέστησαν εγκαύματα όταν επιτιθέμενοι εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ σε ένα λεωφορείο, δήλωσε η αστυνομία.

"Εννιά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση", δήλωσε ο Μοχάμεντ Σατζάντ Χαντακάρ, γιατρός στο Νοσοκομείο της Ιατρικής Σχολής της Ντάκα που αγωνίζεται να διαχειριστεί τον αυξανόμενο αριθμό των τραυματιών.

Περισσότεροι από 7.000 ακτιβιστές της αντιπολίτευσης έχουν συλληφθεί από τις 5 Ιανουαρίου, δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας Αμίρ Χοσάιν Άμου, επικεφαλής της κυβερνητικής ομάδας για τον νόμο και την τάξη.

Η αντιπολίτευση κάλεσε για τη διεξαγωγή άλλης μιας 36ωρης απεργίας σε όλη τη χώρα από το πρωί της Κυριακής (αύριο), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις και την "καταστολή" των ηγετών της κατά τη διάρκεια ενός αποκλεισμού της κυκλοφορίας επ̉ αόριστον τον οποίο ξεκίνησε.