Στην καρδιά του καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο, αυτό που φαινόταν ως απειλή έγινε πραγματικότητα: άρχισε η λειψυδρία στο κέντρο του Σάο Πάολο, την πλούσια πόλη της Βραζιλίας που πλήττεται από μεγάλη ξηρασία.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας Ιζαμπέλα Τεϊσέιρα δήλωσε σήμερα ότι οι τρεις πολιτείες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη χώρα: Σάο Πάολο, Ρίο ντε Τζανέιρο και Μίνας Γκεράις μαστίζονται από τη χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί από το 1930 και πρέπει να εξοικονομήσουν νερό, στην έκτακτη συνεδρίαση στην πρωτεύουσα, Μπραζίλια, χαρακτηρίζοντας την κρίση από την έλλειψη νερού "ευαίσθητη" και "ανησυχητική".

Η βιομηχανία και η γεωργία αναμένεται να επηρεαστούν, επιδεινώνοντας την ήδη προβληματική οικονομία της χώρας. Η ξηρασία έχει επιπτώσεις στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, με μείωση της παραγωγής από τα υδροηλεκτρικά φράγματα.
 
Ο Τιάγκο Γκιμαράες είχε ειδοποιηθεί ότι η πολυκατοικία όπου διαμένει στο κέντρο του Σάο Πάολο δεν είχε ούτε σταγόνα νερό. Μπόρεσε να κάνει ντους στο γυμναστήριο πριν γυρίσει στο σπίτι.

«Την Τρίτη ήταν η πρώτη φορά που δεν είχαμε νερό. Ούτε την Τετάρτη είχαμε, μετά είχαμε αλλά μέχρι πότε;» διερωτάται ο 34χρονος αρχιτέκτονας γεννημένος στην πολιτεία Σεαρά, στην άγονη βορειοανατολική Βραζιλία. «Εκεί είχαμε γνωρίσει λειψυδρία τη δεκαετία του 1990 και πάντα προσπαθούσαμε να μην σπαταλάμε το νερό. Αγόρασα μια δεξαμενή για 140 λίτρα νερό για να μην μου λείψει».

Στην κοσμοπολίτικη συνοικία των Κήπων, στο κέντρο του Σάο Πάολο, ένα μικρό εστιατόριο δεν έχει νερό: το προσωπικό δεν πλένει το πάτωμα πλέον κάθε μέρα και το πρωί πρέπει να περιμένει αρκετά λεπτά για να τρέξει το νερό από τη βρύση. Τη νύχτα, το νερό κόβεται. «Αυτό άρχισε τελευταία και επιδεινώθηκε ραγδαία», είπε ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Αντόνιο Κουστόντιο.