current views are: 2

24 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση16:57

«Θρίλερ» με βίντεο εκτέλεσης Ιάπωνα από το Ισλαμικό Κράτος (φωτό)

Ένα βίντεο και ένα ηχητικό ντοκουμέντο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ISIS ελέγχει για τη γνησιότητά του η Ιαπωνική κυβέρνηση.

Δημοσίευση 16:57’
αρθρο-newpost

Ένα βίντεο και ένα ηχητικό ντοκουμέντο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ISIS ελέγχει για τη γνησιότητά του η Ιαπωνική κυβέρνηση.

Ένα βίντεο και ένα ηχητικό ντοκουμέντο που έδωσε στη δημοσιότητα το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ελέγχει για τη γνησιότητά του η ιαπωνική κυβέρνηση.

Στο βίντεο, ο ένας από τους δύο Ιάπωνες αιχμαλώτους, ο 47χρονος Κέντζι Γκότο, κρατάει μια φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται η εκτέλεση του συντρόφου του, του 42χρονου Χαρούνα Γιακάουα.

Ειδικότερα, ο Κέντζι Γκότο ακούγεται να λέει πως οι τζιχαντιστές σκότωσαν τον Γιακάουα, κατηγορεί τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε για τον θάνατό του φίλου του και λέει πως και ο ίδιος θα πεθάνει αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι δεν ζητούν πλέον λύτρα 200 εκατ. δολαρίων, αλλά την αποφυλάκιση γυναικών καμικάζι που κρατούνται στην Ιορδανία.

Οργή Άμπε

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε εξέφρασε την οργή του για το βίντεο κι επέμεινε ότι η χώρα του θα παραμείνει ανυποχώρητη έναντι της τρομοκρατίας.

Ο Άμπε επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησής του πως το περιεχόμενο του βίντεο, στο οποίο εικονίζεται εκτελεσμένος ο Ιάπωνας όμηρος Χαρούνα Γιουκάουα και η φωνή του αφηγητή είναι αυτή του έτερου Ιάπωνα ομήρου, του Κέντζι Γκότο, είναι μια «αποτρόπαιη και απαράδεκτη πράξη βίας».

«Διακατέχομαι από ένα έντονο αίσθημα οργής», είπε ο Άμπε κατά τις σύντομες δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους έπειτα από το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο σε στενή σύνθεση το οποίο συγκάλεσε για να συζητηθεί η κρίση. «Δεν θα υποχωρήσουμε έναντι της τρομοκρατίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου Γκότο σώου και αβλαβή, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας επισήμανε επίσης πως η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί με άλλες για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή του. Δεν δέχθηκε ερωτήσεις.

Ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα, σε μία σύντομη τηλεοπτική δήλωση, ανέφερε πως το βίντεο φαίνεται να δείχνει την εκτέλεση του Χαρούνα Γιουκάουα.

«Αυτή είναι μια αποτρόπαιη και απαράδεκτη ενέργεια», δήλωσε ο Σούγκα. «Ζητούμε σθεναρά την άμεση απελευθέρωση του άλλου κρατούμενου κ. Κεντζίι Γκότο, χωρίς να του προκληθεί κακό», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ για τη γνησιότητα

Η ιαπωνική κυβέρνηση, η οποία λίγες ώρες πριν τη ανάρτηση του βίντεο είχε ανακοινώσει πως θα έκανε τα πάντα για να σώσει τους δύο άντρες, χαρακτήρισε το υλικό με τον όμηρο «απαράδεκτο και αηδιαστικό», ωστόσο, ανέφερε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ακόμη αν είναι αυθεντικό.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εργάζονται για να επαληθεύσουν εάν και κατά πόσον είναι αυθεντικό το βίντεο, όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών εργάζεται για να επαληθεύσει την αυθεντικότητά του», ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ Πάτρικ Βεντρέλ στην ανακοίνωση.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά τις ενέργειες του Ισλαμικού Κράτους (…) καλούμε να απελευθερωθούν αμέσως όλοι οι εναπομείναντες όμηροι» της οργάνωσης, ανέφερε ακόμη ο Βεντρέλ χρησιμοποιώντας το αρκτικόλεξο της προηγούμενης ονομασίας του ΙΚ (Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε).

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως την Ιαπωνία στο ζήτημα αυτό. Παραμένουμε αλληλέγγυοι προς την Ιαπωνία και συνεργαζόμαστε στενά» με την κυβέρνηση στο Τόκιο, διευκρίνισε ο ίδιος.


σχετικα αρθρα