Χιλιάδες Σύροι βγήκαν σήμερα στους δρόμους σε πολλές πόλεις της χώρας στα πλαίσια της «Παρασκευής της Οργής» κατά του καθεστώτος αλ Άσαντ. Χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν στην παραλιακή πόλη Μπανιάς, φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Διαδηλώσεις σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους κατοίκους της πόλης Ντεράα γίνονται επίσης στην πόλη Χομς και σε περιοχές της ανατολικής Συρίας.

Μεγάλη διαδήλωση βρίσκεται σε εξέλιξη και στο προάστιο Σάκμπα της Δαμασκού όπου οι συγκεντρωθέντες φωνάζουν ρυθμικά "κάτω το καθεστώς", δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, ενώ δύο μικρότερες συγκεντρώσεις έγιναν στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Στην "πολιορκημένη" πόλη Ντεράα, Σύροι στρατιώτες πυροβολούν στον αέρα για να αποτρέψουν τους πολίτες να διαδηλώσουν μετά την προσευχή της Παρασκευής, ανέφερε ένας κάτοικος της πόλης. "Θα σας πυροβολήσουν αν βγείτε από το σπίτι", είπε ο κάτοικος.

Άρματα μάχης και στρατιώτες αναπτύχθηκαν από την Δευτέρα στην πόλη αυτή προκειμένου να καταστείλουν την εξέγερση.

Ένας άλλος κάτοικος υποστήριξε ότι λεωφορεία γεμάτα με κόσμο κατευθύνονται από τα γειτονικά χωριά προς την Ντεράα προκειμένου να διαδηλώσουν.

Οι αρχές της Συρίας κάλεσαν σήμερα τους πολίτες να απόσχουν από τις διαδηλώσεις την ώρα που οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές απευθύνουν έκκληση, μέσω του Facebook, για την "Παρασκευή της οργής" σε όλη τη χώρα.

"Υπό τις σημερινές συνθήκες το υπουργείο Εσωτερικών καλεί τους αδελφούς πολίτες να συμβάλουν αποτελεσματικά στη σταθερότητα και την ασφάλεια απέχοντας από διαδηλώσεις ή καθιστικές διαμαρτυρίες υπό οποιοδήποτε σύνθημα, χωρίς να έχουν λάβει την άδεια των αρχών", σύμφωνα με την ανακοίνωση που επικαλείται το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Οι "νέοι της συριακής εξέγερσης" έχουν απευθύνει έκκληση από χθες για την "Παρασκευή της οργής" σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Ντεράα, το προπύργιο του κινήματος αμφισβήτησης κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ 'Ασαντ.

Στις Βρυξέλλες υψηλόβαθμος ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε σήμερα ότι μια "σημαντική συμφωνία" υπάρχει μεταξύ των Ευρωπαίων για να στείλουν ένα "σαφές μήνυμα" μέσω της επιβολής κυρώσεων στη Δαμασκό, ζητώντας το τέλος της καταστολής των διαδηλώσεων και τη διεξαγωγή διαλόγου με την αντιπολίτευση.

Λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση των πρεσβευτών των 27 χωρών μελών στις Βρυξέλλες που θα είναι αφιερωμένη στη Συρία, ο Πιέρ Βιμόν, το "δεξί χέρι" της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος για την υιοθέτηση κυρώσεων από την ΕΕ κατά των υπευθύνων της καταστολής στη Συρία.

"Αμφιβάλλω ότι θα υπάρξουν διαφωνίες μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών γιατί η καταστολή είναι τόσο εμφανής και τόσο ισχυρή" στη Συρία, δήλωσε στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επιβολής ποινικών κυρώσεων.

Την ίδια ώρα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ζήτησε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για τη Συρία, ύστερα από αίτημα των ΗΠΑ, να καταδικάσει την καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων και να διενεργήσει έρευνα για τα βίαια επεισόδια.