current views are: 1

25 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση14:33

Νιγηρία: Βίαιες συγκρούσεις της Μπόκο Χαράμ με το στρατό

Βίαιες συγκρούσεις είναι σε εξέλιξη στην πόλη Μαϊντουγκούρι της Νιγηρίας ανάμεσα στο νιγηριανό στρατό και μαχητές της Μπόκο Χαράμ.

Δημοσίευση 14:33’
αρθρο-newpost

Βίαιες συγκρούσεις είναι σε εξέλιξη στην πόλη Μαϊντουγκούρι της Νιγηρίας ανάμεσα στο νιγηριανό στρατό και μαχητές της Μπόκο Χαράμ.

Βίαιες συγκρούσεις είναι σε εξέλιξη στην πόλη Μαϊντουγκούρι της Νιγηρίας ανάμεσα στο νιγηριανό στρατό και μαχητές της Μπόκο Χαράμ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού στο twitter, «οι στρατιώτες απωθούν ταυτόχρονη επίθεση των τρομοκρατών στην περιοχή Μόνγκουο και στο Μαϊντουγκούρι», ιστορικό προπύργιο των ισλαμιστών στη βορειοανατολική χώρα.

Οι μάχες άρχισαν όταν αντάρτες της Μπόκο Χαράμ επιτέθηκαν νωρίς το πρωί στο χωριό Τζίντιλο, στα περίχωρα του Μαϊντουγκούρι, πρωτεύουσας του κρατιδίου Μπόρνο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αεροπορική και χερσαία επιχείρηση του στρατού εναντίον των ισλαμιστών, ενώ απαγορεύθηκε η κυκλοφορία στο Μαϊντουγκούρι. Στη συγκεκριμένη πόλη της βορειοανατολικήςΝιγηρίας, ιδρύθηκε η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ το 2002, η οποία εξεγέρθηκε το 2009 και μετατράπηκε σε ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση, μετά την εκτέλεση του τότε αρχηγού της από τις δυνάμεις της τάξης.

Κάτοικοι επιβεβαίωσαν ότι οι μάχες συνεχίζονται: «Πυρά ακούγονται παντού. Ακούμε μόνο πυροβολισμούς και εκρήξεις. Μία ρουκέτα σκότωσε έναν άνθρωπο στη γειτονιά μου την ώρα που προσπαθούσε να εγκαταλείψει από την πόλη για να σωθεί από τις μάχες» ανέφερε κάτοικος του χωριού Τζίντιλο.

Άλλος κάτοικος γειτονικού ανέφερε: «Στρατιωτικές ενισχύσεις καταφθάνουν στο Τζίντιλο. ‘Ολοι έχουμε εγκαταλείψει τα σπίτια μας».

Τα σπίτια στα νότια περίχωρα του Μαϊντουγκούρι έχουν εκκενωθεί και οι κάτοικοι έχουν καταφύγει μέσα στην πόλη, ενώ μέλος της τοπικής πολιτοφυλακής δήλωσε ότι «στρατιωτικό αεροσκάφος βομβάρδισε θέσεις των ανταρτών και οι ίδιοι είναι σε σύγχυση».

Σε περίπτωση που οι αντάρτες καταλάβουν την πόλη, αυτό θα είναι μεγάλη νίκη για τη Μπόκο Χαράμ που προσπαθεί να εγκαθιδρύσει ισλαμικό κράτος. Εδώ και μήνες η ισλαμιστική οργάνωση καταλαμβάνει τη μια περιοχή μετά την άλλη (πόλεις και χωριά) στο κρατίδιο Μπόρνο και στα γειτονικά Γιόμπε και Ανταμάουα.


σχετικα αρθρα