Αντάρτες, ανάμεσά τους και μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα, του επιχειρησιακού βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία, κατέλαβαν μια στρατηγικής συμμαχίας βάση της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας στη νοτιοδυτική επαρχία Ντεράα σήμερα, δήλωσαν στελέχη τους που έλαβαν μέρος στη μάχη.

Η βάση, μια από τις πολλές που χρησιμοποιεί ο συριακός στρατός για να σφυροκοπεί από αέρος χωριά και πόλεις που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί στη νότια Συρία και κατά μήκος των συνόρων με την Ιορδανία, βρίσκεται στην καρδιά μιας σειράς οχυρών, της νότιας γραμμής άμυνας για την προστασία της πρωτεύουσας Δαμασκού.

Σύμφωνα με αξιωματικούς των ανταρτών, εκατοντάδες άνδρες οπλισμένοι με αντιαεροπορικά κατέλαβαν τη βάση Ταξιαρχία 82, κοντά στην πόλη Σέιχ Μάσκιν, κοντά στον κύριο οδικό άξονα ο οποίος συνδέει τη Δαμασκό με την Ιορδανία.

«Η προέλαση αυτή θα μας επιτρέψει να αποκόψουμε τις οδούς ανεφοδιασμού των δυνάμεων του καθεστώτος στο νότο από τον βορρά, ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε την πόλη Ντεράα», δήλωσε ο συνταγματάρχης Σαμπέρ Σάφαρ του Πρώτου Στρατού, μια από τις παρατάξεις του λεγόμενου «Νοτίου Μετώπου», το οποίο υποστηρίζει η Δύση και αραβικές χώρες.

Οι αντάρτες κερδίζουν έδαφος στο νότο, όπου οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν αναγκαστεί να αμύνονται. Έχουν απολέσει κάθε έλεγχο σε τεράστιες αγροτικές εκτάσεις καθώς και τμήματα των συνόρων με το Ισραήλ, κοντά στα υψίπεδα του Γκολάν, κατά συγκλίνουσες πηγές.

Οι αντάρτες εξάλλου κατάφεραν να καταλάβουν το μεγαλύτερο μέρος της Σέιχ Μάσκιν, μιας πόλης όπου είχαν εξαπολύσει πολλές φορές επιθέσεις τους τελευταίους μήνες αλλά είχαν αποτύχει να προελάσουν. Από την πόλη αυτή διέρχεται μια από τις κυριότερες οδού ανεφοδιασμού της πόλης Ντεράα.

Ο νότος είναι το τελευταίο προπύργιο των θεωρούμενων πιο μετριοπαθών ανταρτών, που έχουν εκδιωχθεί από άλλες περιοχές, από το Ισλαμικό Κράτος, στα ανατολικά και στα βόρεια, αλλά και το Μέτωπο αλ Νόσρα στα βορειοδυτικά.

Πάντως το Μέτωπο αλ Νόσρα συμμετέχει στις μάχες στο νότο μαζί με τους υποστηριζόμενους από τη Δύση αντάρτες.

Νωρίτερα σήμερα ισλαμιστές αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία έπληξαν την Δαμασκό με δεκάδες ρουκέτες, με αποτέλεσμα τουλάχιστον επτά άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.