Την σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την ερχόμενη Πέμπτη αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση για να συζητηθεί η ενδεχόμενη επιβολή νέων κυρώσεων, μετά τη νέα επίθεση την οποία εξαπέλυσαν στην ανατολική Ουκρανία οι φιλορώσοι αυτονομιστές με την υποστήριξη της Μόσχας. 

«Συγκάλεσα ένα έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την ερχόμενη Πέμπτη για την κατάσταση στην Ουκρανία», ανακοίνωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), η Φεντερίκα Μογκερίνι

«Αυτή η κλιμάκωση αναπόφευκτα θα προκαλέσει μια σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία», προειδοποίησε η Μογκερίνι. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας συνομίλησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ενώ επικοινώνησε επίσης με τον επικεφαλής της διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, διευκρίνισαν οι υπηρεσίες της σε μια ανακοίνωση. 

Πολλές κυβερνήσεις —της Σουηδίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας— ζήτησαν να επιβληθούν νέες κυρώσεις εναντίον αυτών που ευθύνονται για την αναζωπύρωση του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία καθώς και σε βάρος του στενού κύκλου του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, έκανε μια ιδιαίτερα σκληρή τοποθέτηση. 

«Για άλλη μια φορά, η πολιτική του κατευνασμού ενθάρρυνε τον επιτιθέμενο να διαπράξει ακόμη μεγαλύτερες πράξεις βίας. Έχει έλθει η ώρα να κλιμακώσουμε την πολιτική μας στη βάση των ψυχρών γεγονότων, όχι παραισθήσεων», ανέφερε ο Τουσκ σε ένα μήνυμα το οποίο αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανόν θα αποφασίσει την Πέμπτη να προσθέσει κι άλλα ονόματα στον κατάλογο των προσώπων και των οντοτήτων που στοχοθετούνται από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. «Αυτή είναι η πιο εύκολη και πιο γρήγορη λύση», δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στην ΕΕ. Όμως αυτού του είδους οι κυρώσεις έχουν ήδη δείξει τα όριά τους. 

Το πρόβλημα είναι ότι για να επιβληθούν νέες, πιο σκληρές από τις σημερινές ευρωπαϊκές κυρώσεις, χρειάζεται μια ομόφωνη απόφαση των αρχών των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ, και το θέμα αυτό δεν αναμένεται να συζητηθεί πριν από την ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου, υπενθύμισε η ίδια πηγή. 

«Όλα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση επί του πεδίου. Από τώρα ως την Πέμπτη έχουμε καιρό για να αποφασίσουμε», πρόσθεσε η ευρωπαϊκή πηγή αυτή. 

Ο Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θεωρείται ιέραξ σε ό,τι αφορά τη στάση του έναντι της Ρωσίας, τάχθηκε ανοικτά υπέρ των κυρώσεων, αφήνοντας κατά μέρος την διακριτικότητα που επεδείκνυε ο Βέλγος προκάτοχός του και παίρνοντας ξεκάθαρη θέση στον συνεχιζόμενο εσωτερικό διάλογο στην ΕΕ για το εάν και κατά πόσον θα μπορούσε να αναζητηθεί μια πιο συμφιλιωτική προσέγγιση έναντι της Μόσχας. 

Ο Λετονός υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβιτς επίσης υιοθέτησε μια σκληρή στάση: «οι επιθέσεις των αυτονομιστών στη Μαριούπολη παραβίασαν τις συμφωνίες του Μινσκ» και «η Ρωσία έχει την πλήρη ευθύνη να τους σταματήσει, εάν δεν το πράξει θα αντιμετωπίσει περισσότερη απομόνωση και κυρώσεις». 

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ απαίτησε χθες από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να «ασκήσει πιέσεις τους αυτονομιστές», ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την «πολύ έντονη ανησυχία του» μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό της Μαριούπολης και την «επιδείνωση της κατάστασης επί του πεδίου».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε διαμηνύσει νωρίτερα χθες ότι θα «αυξήσει την πίεση στη Ρωσία».