Στη στρατιωτική παρέλαση της ημέρας της Δημοκρατίας στο Νέο Δελχί παρέστη ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ως επίτιμος προσκεκλημένος, σε μία κίνηση που συμβολίζει την ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ινδία, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην χώρα.

Ο πρόεδρος Ομπάμα είναι ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που προσκαλείται στην παρέλαση αυτή που διεξάγεται κάθε 26η Ιανουαρίου, επέτειο της εισαγωγής του πρώτου ινδικού μετα-αποικιακού συντάγματος το 1950, και συμβολίζει την στρατιωτική ισχύ και τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της χώρας.

Η παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα επικυρώνει μία καμπή στις σχέσεις της Oυάσινγκτον με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, μέχρι πριν από έναν χρόνο persona non grata για τις ΗΠΑ.

Οι θερμές δηλώσεις περί φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης που ακολούθησαν τη χθεσινή άφιξη του αμερικανού προέδρου στο Νέο Δελχί επισφραγίσθηκαν από ιστορικό εναγκαλισμό μεταξύ των δύο ανδρών.

Εκτός από τις ανακοινώσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο το Νέο Δελχί επιφυλάχτηκε να αναλάβει δεσμεύσεις ενόψει της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο στο Παρίσι. Η Ινδία είναι η τρίτη χώρα παγκοσμίως σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Ομπάμα και Μόντι θα μιλήσουν αργότερα σήμερα σε εκδήλωση του αμερικανο-ινδικού επιχειρηματικού συμβουλίου. Ο Μόντι έχει ξεκινήσει μεγάλη επικοινωνιακή εκστρατεία για να προσελκύσει του ξένους επενδυτές.