Την πρώτη γυναίκα επίσκοπο χειροτόνησε σήμερα η Εκκλησία της Αγγλίας στον καθεδρικό ναό του Γιορκ, στη διάρκεια ιστορικής τελετής που πραγματοποιείται είκοσι χρόνια μετά τις πρώτες χειροτονίες γυναικών ιερέων.

Η αιδεσιμότατη Λίμπι Λέιν --το πλήρες όνομά της είναι Ελίζαμπετ Τζέιν Χόλντεν Λέιν -- είχε οριστεί τον Δεκέμβριο για τον επισκοπικό θώκο που δίνεται πρώτη φορά σε γυναίκα ιερέα, από τότε που ο βασιλιάς Ερρίκος 8ος ίδρυσε την Αγγλικανική Εκκλησία το 1534.

Οπαδός της ποδοσφαιρικής ομάδας Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ, σαξοφωνίστρια και με έντονη την αίσθηση του χιούμορ και του καθήκοντος, η πρώτη γυναίκα επίσκοπος θα ασκήσει τα καθήκοντά της στο Στόκπορτ, την αποβιομηχανοποιημένη πόλη του Ευρύτερου Μάντσεστερ, στη βορειοδυτική Αγγλία.

Από το 2007, η 48χρονη Λίμπι Λέιν που είναι παντρεμένη με κληρικό και με τον οποίο έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, ιερουργούσε ως εφημέριος στην επισκοπή του Τσέστερ, στην ίδια περιοχή.

Η χειροτονία της, που τελέστηκε στο μεγαλύτερο κτίριο γοτθικού ρυθμού της Βόρειας Ευρώπης, σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής ύστερα από αιώνες ανδροκρατούμενης ιεραρχίας στον κλήρο.