Τη διενέργεια ελέγχων στις τρεις εταιρείες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (Energo-PRO, EVN και CEZ Razprelenie Bulgaria AD) ανακοίνωσε -σε συνέντευξή της στη δημόσια τηλεόραση (ΒΝΤ)- η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούζκα Πέτκοβα, ύστερα από εκατοντάδες καταγγελίες πολιτών, βάσει των οποίων έλαβαν δύο λογαριασμούς τον Ιανουάριο έναντι ενός.

Η υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα προσεκτική σε σχέση με τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, μετά τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στα τέλη του Ιανουαρίου 2013 για τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και είχαν ως αποτέλεσμα την ανατροπή της κυβέρνησης.

Η ίδια χαρακτήρισε «παράξενη σύμπτωση το γεγονός ότι οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος είναι πάλι στην ημερήσια διάταξη την ίδια εποχή του χρόνου», μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite, επικαλούμενο τη συνέντευξη της υπουργού στην ΒΝΤ.

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Αντόν Πάβλοφ, μιλώντας στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό NOVA TV, τόνισε ότι 67.000 πελάτες της Energo - PRO έλαβαν δύο λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Και οι δύο λογαριασμοί έχουν ημερομηνία λήξης πληρωμής έως τις 10 Φεβρουαρίου, αν και η ημερομηνία πληρωμής του δεύτερου άλλαξε μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου, ύστερα από παρέμβαση του υπουργείου Ενέργειας.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι ομάδες ξεκίνησαν επιθεωρήσεις στις εταιρείες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόσθεσε δε, ότι οι ομάδες, αρχικά κατευθύνονται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου υπεύθυνη διανομής ηλεκτρικής ενέργειας είναι η Energo – PRO.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2013, οι υψηλοί λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος προκάλεσαν σειρά διαδηλώσεων σε όλη τη Βουλγαρία οι οποίες οδήγησαν -στα μέσα του Φεβρουαρίου- στην παραίτηση της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν -μεταξύ άλλων- ότι οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος (του Ιανουαρίου 2013) ήταν αυξημένοι έως και 200% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν μια σειρά από μέτρα για την εξομάλυνση της κατάστασης, μεταξύ των οποίων και η κρατικοποίηση των τριών εταιρειών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Στις 4 Μαρτίου 2013, η βουλγαρική Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει στην Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας και Υδάτων της χώρας (SEWRC) να κατεβάσει τις τιμές, για τις οποίες διαμαρτύρονταν οι Βούλγαροι πολίτες.