Το ποσό των 1,1 εκατ. δολαρίων διεκδικεί ένας νεαρός από το Όρεγκον καθώς θεωρεί ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματά του όταν συνελήφθη πέρυσι, έξω από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Πόρτλαντ όπου έπαιζε βιολί... ολόγυμνος!

Ο Μάθιου Μγκλέι, 25 ετών μήνυσε την αστυνομία και άλλες υπηρεσίες διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 1,1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι οι αστυνομικοί έκαναν χρήση υπερβολικής βίας, τον κράτησαν παρανόμως και παραβίασαν τα συνταγματικά δικαιώματά του όταν τον συνέλαβαν κατά τη διάρκεια της "παράστασης" για την ελευθερία της έκφρασης που έδινε. 

Σύμφωνα με τη μήνυση που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα, οι αξιωματικοί τον έσυραν πάνω στο τσιμέντο μέχρι το περιπολικό, παρ' όλο που ήταν γυμνός, και τον πέταξαν κάτω πολλές φορές. Ισχυρίζεται επίσης ότι τραυματίστηκαν οι καρποί του από τις χειροπέδες και δεν του επιτράπηκε να επικοινωνήσει με δικηγόρο. 

Η εισαγγελία του Πόρτλαντ απέφυγε να σχολιάσει το θέμα, λέγοντας ότι δεν έχει ακόμη παραλάβει τη μήνυση. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι αστυνομικοί επενέβησαν αφού τους έγιναν πολλά παράπονα επειδή ο Μγκλέι είχε γδυθεί εντελώς, έπαιζε βιολί και έκανε διάφορες χειρονομίες που συμβόλιζαν την ελευθερία, έξω από το δικαστήριο. Στο Πόρτλαντ απαγορεύεται να κυκλοφορεί κανείς γυμνός. 

"Συνελήφθη χωρίς να φέρει αντίσταση, όμως δεν συνεργαζόταν και αρνήθηκε να περπατήσει μέχρι το περιπολικό για αυτό οι αστυνομικοί έπρεπε να τον μεταφέρουν", ανέφερε την εποχή εκείνη μια ανακοίνωση της αστυνομίας. 

Ο Μγκλέι κατηγορεί τους αστυνομικούς ότι τον ειρωνεύτηκαν επειδή έκλαιγε και ότι χρησιμοποίησαν μη απαραίτητη βία για να τον βάλουν στο κελί. Ισχυρίζεται επίσης ότι τον χώρισαν από τον σκύλο-φύλακά του, την Μπελ, που τον βοηθά να ξεπεράσει τη διαταραχή μετατραυματικού στρες από την οποία πάσχει.