Η συμφιλίωση της Χαμάς με την Φατάχ, επισφραγίζεται την Τετάρτη στο Κάιρο, όπου ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και ο εξόριστος ηγέτης της οργάνωσης Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ, θα υπογράψουν τη συμφωνία συμφιλίωσης, μετά από μυστικές διαβουλεύσεις, που πραγματοποιήθηκαν με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου.

"Η υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει στις 4 Μαΐου, όταν ο Αμπάς με τον Μεσάαλ και όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις θα συναντηθούν στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο", ανέφερε ο εκπρόσωπος της Φάταχ, Αζάμ αλ-Άχμαντ, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.

Εκτός από τα δύο μεγαλύτερα κινήματα και άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις, όμως η Ισλαμική Τζιχάντ, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, το Δημοκρατικό Μέτωπο Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης και άλλες θα προσκληθούν για να μονογράψουν το κείμενο του Καΐρου.

Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση του Αμπάς με τον Μεσάαλ αφότου η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, τον Ιούνιο του 2007.

Μετά από συνομιλίες που κράτησαν ενάμισι χρόνο η Χαμάς και η Φάταχ συμφώνησαν στο σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης από ανεξάρτητες προσωπικότητας που θα προετοιμάσει τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν μέσα σε ένα χρόνο.

Η συμφωνία συμφιλίωσης, που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους Παλαιστίνιους, επικρίνεται σφοδρά από την ισραηλινή ηγεσία.

Σημειώνεται ότι η Χαμάς, δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του ισραηλινού κράτους και θεωρείται από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση τρομοκρατική οργάνωση.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατήγγειλε την προσέγγιση με τη Χαμάς και κάλεσε τον Αμπάς "να επιλέξει μεταξύ της ειρήνης με το Ισραήλ και της ειρήνης με τη Χαμάς". "Η Χαμάς προσπαθεί να καταστρέψει το κράτος του Ισραήλ και το δηλώνει ανοιχτά", υποστήριξε.

Η παλαιστινιακή προεδρία απάντησε ότι η συμφιλίωση είναι "εσωτερική υπόθεση" και ότι επαφίεται στον Νετανιάχου "να επιλέξει μεταξύ της ειρήνης και του εποικισμού" των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, κάλεσε σήμερα τις ηγεσίες όλων των χωρών να μην αναγνωρίσουν την παλαιστινιακή κυβέρνηση που θα προκύψει μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

"Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να νομιμοποιήσει την κυβέρνηση που έχει για πρόσωπο τον Αμπάς και τα χέρια της είναι τα χέρια της Χαμάς η οποία εκτοξεύει πυραύλους σε πολίτες και βαφτίζει αθώους με αίμα" φέρεται είπε ο Λίμπερμαν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια στη Λευκωσία.