Με την Ιορδανία δεσμεύτηκε να συνεργαστεί η Ιαπωνία, για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του ιάπωνα δημοσιογράφου, ο οποίος κρατείται όμηρος από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, το Ισλαμικό Κράτος εκτέλεσε τον πρώτο ιάπωνα όμηρο, Χαρούνα Γιουκάουα, με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε να χαρακτηρίζει "απαράδεκτη" τη δολοφονία και να κάνει έκκληση για την απελευθέρωση του βετεράνου ανταποκριτή Κέντζι Γκότο.

Ο Νακαγιάμα μετέβη στην Ιορδανία την περασμένη εβδομάδα για την επίλυση της κρίσης ομηρείας.

Οι τζιχαντιστές απέσυραν το αίτημά τους για καταβολή λύτρων και υποστηρίζουν τώρα ότι θα απελευθερώσουν τον Γκότο ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση μίας καταδικασμένης ιρακινής καμικάζι που κρατείται σε φυλακή της Ιορδανίας, της Σατζίντα Αλ Ρισάουι.

Οι τζιχαντιστές έχουν συλλάβει όμηρο έναν ιορδανό πιλότο του οποίου το αεροσκάφος συνετρίβη στη διάρκεια αεροπορικής επιχείρησης της υπό τις ΗΠΑ συμμαχίας στη Συρία τον Δεκέμβριο κι όπως είπε ο Νακαγιάμα ευελπιστεί η Ιαπωνία και η Ιορδανία να συνεργαστούν και για την δική του απελευθέρωση.

"Και οι δύο χώρες μας πρέπει να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν ότι τόσο ο πιλότος όσο και ο ιάπωνας όμηρος θα επιστρέψουν στα σπίτια τους με χαμόγελα στα πρόσωπά τους", είπε ο υπουργός.

Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι τζιχαντιστές ζητούν την απελευθέρωση ενός άλλου κρατούμενου, καταδικασμένου σε θάνατο, εγείροντας ανησυχίες για πιθανώς πολλαπλές ανταλλαγές κρατουμένων περιλαμβανομένων του Γκότο και του ιορδανού πιλότου.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας δήλωσε σε εφημερίδα της χώρας ότι η περίπτωση του πιλότου, του υποσμηναγού Μουάθ Αλ Κασεσμπέ, "είναι η υπ΄αριθμόν ένα προτεραιότητα της χώρας".

Στο Τόκιο, ο Άμπε ενημέρωσε σήμερα το κοινοβούλιο ότι η χώρα θα κάνει τα πάντα για να σώσει τον Γκότο.