Το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας ζήτησαν σήμερα να εξετάσουν οι ηγέτες της ΕΕ από τους υπουργούς Εξωτερικών, ως απάντηση σε μια επίθεση ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, αλλά η τελική απόφαση για την επιβολή τους είναι πιθανό να παραπεμφθεί σε μια σύνοδο κορυφής τον ερχόμενο μήνα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Πέμπτη μετά την ανακοίνωση του Κιέβου πως 30 άμαχοι σκοτώθηκαν το Σάββατο στη διάρκεια βομβαρδισμών του ελεγχόμενου από την κυβέρνηση λιμανιού της Μαριούπολης από φιλορώσους αντάρτες.

Σε μια σπάνια κοινή δήλωση, οι 28 ηγέτες της ΕΕ εκφράζουν ανησυχία για την επιδείνωση της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία και καταδικάζουν τους φόνους αμάχων κατά τον "τυφλό βομβαρδισμό" της Μαριούπολης.

"Ενόψει της επιδεινούμενης κατάστασης, ζητούμε (από τους υπουργούς Εξωτερικών) να εκτιμήσουν την κατάσταση και να εξετάσουν κάθε αρμόζουσα δράση, ιδιαίτερα για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα, με στόχο την ταχεία και συνολική εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ" για την κατάπαυση του πυρός, τονίζουν.

Οι ηγέτες δηλώνουν πως θα εξετάσουν την κατάσταση κατά την επόμενη σύνοδό τους το Φεβρουάριο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών είναι πιθανό να ζητήσουν την Πέμπτη από την Επιτροπή της ΕΕ να ετοιμάσει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αλλά η τελική απόφαση για την εφαρμογή τους θα ληφθεί από τους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου, δήλωσαν αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ.

Δεν είναι σαφές τι είδους κυρώσεις ενδέχεται να ετοιμάσει η ΕΕ, αλλά ένας διπλωμάτης είπε πως δεν περιμένει σ' αυτό το στάδιο νέους μείζονες οικονομικούς περιορισμούς σε βάρος της Μόσχας.