Η ανθρωπιστική κατάσταση δεκάδων χιλιάδων οικογενειών που έχουν εκτοπιστεί σε τρεις επαρχίες του νότιου Ιράκ έχει φτάσει «σε κρίσιμο επίπεδο», ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM).

Το PAM, μια υπηρεσία του ΟΗΕ με έδρα τη Ρώμη, παρέχει βοήθεια σε 50.000 οικογένειες που έχουν εκτοπιστεί στις επαρχίες Κερμπάλα, Νατζάφ και Βαβυλωνία.

Πολλοί εκτοπισμένοι ζουν σε εγκαταλελειμμένα δημόσια κτίρια ή σε τεμένη τα οποία οι τοπικές αρχές έχουν μετατρέψει σε καταφύγια, σύμφωνα με το PAM, το οποίο έχει στείλει ομάδες στο σημείο για να ελέγξουν την κατάσταση.

Μεγάλος αριθμός των οικογενειών αυτών δεν έχει καταφέρει να βρει καταφύγιο στο βόρειο Ιράκ, στη ημιαυτόνομη περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν όπου ήδη βρίσκονται οι μισοί εκτοπισμένοι του Ιράκ, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι η ζωή εκεί είναι πολύ ακριβή.

Το PAM προσφέρει σε πολλούς εκτοπισμένους πακέτα με τρόφιμα, διευκρινίζοντας ότι η βοήθειά του έφτασε το 2014 στο Ιράκ σε 1,4 εκατομμύριο ανθρώπους. Παράλληλα η υπηρεσία άρχισε να προσφέρει τον Νοέμβριο κουπόνια για να αγοράζουν τρόφιμα σε εκτοπισμένους στο βόρειο Ιράκ, ώστε αυτοί να μπορούν να επιλέγουν και να αγοράζουν τρόφιμα επί τόπου, κάτι που δίνει ώθηση και στην τοπική οικονομία.