Διεθνή χρηματοδότηση για να αντισταθμίσει την απώλεια από την πτώση των τιμών του πετρελαίου ανακοίνωσε πως αναζητεί ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο

«Ψάχνουμε για πόρους», είπε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας ενώπιον πλήθους «Τσαβιστας» όπου παρουσίασε σχέδιο για την καταπολέμηση της ύφεσης που πλήττει τη Βενεζουέλα:

«Η αστική τάξη, λέει ότι η λύση είναι να απελευθερώσω τις τιμές», δήλωσε ο Μαδούρο σε σχέση με τους ελέγχους των τιμών, σε όλα τα είδη, από την οδοντόπαστα έως τη βενζίνη κάτι που για πολλούς τροφοδοτεί το λαθρεμπόριο. «(Λένε) αυτό θα λυθεί αν ο Μαδούρο κάνει υποτίμηση 50% (του μπολιβάρ σε σχέση με το δολάριο). Ο χρόνος των νεο-φιλελεύθερων πακέτων (κρίση) όμως τελείωσε. Η επανάσταση θα βρει τους δρόμους για να λύσουμε τα προβλήματα».

«Είμαστε αφοσιωμένοι, 24 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα,.... έτσι ώστε η χώρα να μπορεί να λειτουργήσει», πρόσθεσε ο Μαδούρο, ο οποίος επισκέφθηκε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας κατά τη διάρκεια περιοδείας πριν από δύο εβδομάδες.

Με τις τιμές του πετρελαίου μειωμένες κατά το ήμισυ και πλέον από τα μέσα του 2014, η οικονομική κρίση της Βενεζουέλας έχει πλήξει τη δημοτικότητα του Μαδούρο και ασκεί πίεση στην κυβέρνηση για να βρει νέα κεφάλαια. Η Κίνα τα τελευταία χρόνια έχει δώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια που εξοφλούνται μέσω του πετρελαίου με τον πρόεδρο Μαδούρο να δηλώνει προσφάτως ότι έχει εξασφαλίσει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις από την Κίνα.

Το οικονομικό καλάθι των εξαγωγών πετρελαίου της Βενεζουέλας έκλεισε στα 38,50 δολάρια ανά βαρέλι την Τρίτη, όπως δήλωσε ο Μαδούρο, πολύ κάτω από το μέσο όρο των 88,42 δολαρίων που ήταν η τιμή το 2014. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας προετοίμασε τους πολίτες για μια αύξηση στις τιμές των καυσίμων που είναι οι φθηνότερες σε όλο τον κόσμο ώστε να στηρίξει την οικονομία.